Gå til innhold
Arkivverket
Kristiansdatter

Skilsmisse før 1801

Recommended Posts

Kristiansdatter

Heisann,

 

Jeg har et nytt spørsmål angående en skilsmisse, og denne gangen er jeg helt sikker på at skilsmissen har funnet sted. Det gjelder Johanne Enersdatter ved Muserud gård, under folketellingen 1801 i Røyken:

 

http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01058277001349

 

Det står at hun er "skilt ved manden", og dette gjelder hennes andre mann, Johannes Olsen Nærsnes. De ble gift 1 Mai 1792. Men hvor lenge varte giftemålet? Hvorfor ble de skilt?

 

Dette må jo ha vært utrolig vanskelig før 1801, så jeg tenker hun må ha hatt en skikkelig grunn!

 

På forhånd tusen takk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alvin Andreassen

Bare nært Tromsø kan nevnes i 1801: Mann 42 år (forøvrig bror av sorenskriveren) 1 gang gift. Er skilt fra sin Kone. Kvinne 49 år, gift, men lever ikke sammen med sin Mand. Mann 63 år, gift, lever ikke sammen med sin Kone. En separasjon i Balsfjord i 1825 foregikk i Kirken og ble ledet av Sognepresten. Akten blir beskrevet slik: Et sort silketørklæ blev skaaret over imellem dem, og hver fikk sin halve del av det. Dette paret ble lovlig skilt i 1839. Med utgang i dette uttalte en jurist følgende: Reglene for separasjon og skilsmisse var den gang i det alt vesentligste de samme som vi har i dag. Man kunne bli skilt ved dom, eller ved bevilling etter forutgående separasjon. Når slikt likevel var et særsyn skyldtes det ikke rettsreglene, men de sosiale sanksjonene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alvin Andreassen

 

I tillegg til det som er sagt ovenfor, skal jeg få tilføye at den gangen ble det krevd kongelig bevilling for fraskilte for å gifte seg på ny.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristiansdatter

Heisann,

 

takk skal du ha! Jeg tror neppe de skilt i 1801, men før (jeg vet ikke hvilket år). I 1801 blir hun nevnt i folketellingen som skilt. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.