Gå til innhold
Arkivverket
Lars E. Øyane

Voidagub(b)a i Russland - eit norsk settlement på Kola-halvøya?

Recommended Posts

Lars E. Øyane

I kyrkjeboki frå Vardø finn me denne barnedåpen i 1880: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=6795&idx_id=6795&uid=ny&idx_side=-29

 

Elias Olai Rokman var fødd 13.12.1876 og heimedøypt 16.12.1876. Fødestaden er oppgjeven til VAIDEGUBA i Russland, og barnet vart heimedøypt av fiskar Ole Guttormsen, som soleis òg må ha butt i VAIDEGUBA. SDtadfestingi av dåpen skjedde 28.11.1880, rimelegvis etter at huslyden då var flytt attende til Vardø...

 

FT1885 frå Vardø oppgjev fødestaden toil VAIDEGUBBA.

 

Er det nokon som kan fortelja meg KVAR i Russland dette var eller er? Ein eller annan stad på Kola-halvøya?

 

Eg takkar so mykje på førehand for alle gode tips!

 

Med venleg helsing,

 

Lars E. Øyane

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

Hei Lars!

 

Jeg har en bok stående her i hylla hjemme som er skrevet av Morten Jentoft og heter: De som dro østover. Kola-nordmennenes historie. Her ser jeg at forfatteren blant annet han en slektsoversikt som i hovedsak bygger på opptegnelsene som de finske lutherske prestene gjorde blant kolonistene fra 1880 fram til revolusjonen i 1917. Du kan se om det er mulig å få tak i boka til Jenttoft. Men i den oversikten han har laget over de norske kolonistene, finner jeg familier hvor mor og far er født i Norge, mens de yngste barna i familien er født i VAIDAGUBA.

 

Jeg finner ikke Ole Guttormsen og kona eller familien Rokmann i oversiktene, men hvis denne lenken funker, ser du VAYDA GUBA her:

 

https://maps.google.no/maps?client=firefox-a&q=Vayda+Guba&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x4435219a503a653b:0x2cf503a46988b8bb,Vayda-Guba,+Russia&gl=no&ei=0WjnUdH9BuaL4ASgwIGgBQ&ved=0CHQQtgMwDg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Werner Kvalem Vesterås

Fra boka "Russland via Vardø : nordmenn på Murmankysten" (Laila og Thor Thorsen, Skutvik forlag 1991, ISBN 829112208) siterer jeg:

 

Vaidaguba (guba=bukta) var trolig et av de første stedene på Fiskerhalvøya hvor norske kolonister bosatte seg.

 

Hilsen Werner

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Nasch Sandvold

NRK sente i vår eller på forsommeren en dokumentar om disse nordmenne som slo seg ned på Kolahalvøya, og deres etterkommere og skjebne..

 

I denne dokumentaren fulgte de en som het Rindal, og hvordan familien fant han i ei massegrav i et skogholdt. Nordmennen var tydlig godt likt i begynnelsen, men da (mener det var Stalin) kom til makten, ble de fleste tatt av dage.

 

Mulig det er noen som husker hva denne dokumentaren het, slik at en kan finne den igjen i NRKs arkiv. Denne dokumentaren viste også hvordan en skulle lete etter normenn som ble borte på Kola.

 

Synd jeg ikke husker hva programmet het!

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Anita Aamo

Programmet heter "Lillys sang" og handler om Lilly Jørstad og hennes far. Sistnevnte ble henrettet av russerne i mellomkrigstida(?).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Lars E. Øyane

Hjarteleg takk til Grethe, Werner, Morten og Anita for spennande og nyttige innlegg!

 

Du Grethe har då funne ut kvar dette settlementet låg og kva det heitte! Det er kjempebra! Vayda Guba ser ut til framleis å eksistera, men store staden er det visst ikkje! Ifølgje Wikipedia vart staden settla på 1860-talet! Dette høver jo bra med Ole Guttormsen og naboane hans...

 

Elles ser det ut til at dei fleste ínnbuarane som eg ser etter, var borte frå Kola i god før Stalin tok til å regjera...

 

Med venleg helsing,

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Torbjørn Igelkjøn

Her er ein annan tråd som omhandlar Kola-nordmenn: Lenke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.