Gå til innhold
Arkivverket

Vaaler Østfold spørsmaal om en gaard


Margaret Miller
 Del

Recommended Posts

Carl Halvorsen og Martha Marie Larsdtr. bodde (gbr.?) paa Sperbotn Vaaler da sønnen Hans Johan ble født. I folketellinga fra 1865 er gaarden Sperbund? og det er notert der (ikke sperreboten). Er Sperbotn den samme som Sperbotn eller ikke?

 

Kan ei bygdebok si noe om familien?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I folketellingen for 1801 skrives gårdsnavnet Sperrebon: http://da.digitalark...f01058210000295

 

Og her er en av to Sperrebotn-gårder i 1910: http://da.digitalark...f01036360002649

 

Det er ganske vanlig at stedsnavn kan ha litt varierende skrivemåte gjennom ulike tider.

 

I dag er dette navnet et eget poststed i Våler i Østfold: 1591 Sperrebotn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei!

 

Når det gjelder gårdsnavnet har man i gårdshistorien «Våler Bygdebok. Gårdshistorie for Våler, Del 2. Gnr. 29–60» av Einar J. Pedersen, utgitt av Våler kommune 2005 på gårdsnummer 30 valgt formen Sperbund som hovedform med Sperrebotn oppgitt i parentes. Forfatteren skriver blant annet på side 54f om dette valget at «Gårdsnavnet Sperbund er gjennom tidene skrevet på mange forskjellige måter. I de eldre skriftene er det brukt flere varianter av formen botn. Det er svært lenge siden at botn er brukt for bunn i vår dialekt og brukes heller ikke i bokmål. Navnet Sperrebotn er tatt opp igjen i nyere tid i forbindelse med navnet på postkontoret, men klinger noe fremmed for oss i dag. I henhold til norsk navnelov, som viser til at et stedsnavn skal bygges på daglig uttale av navnet og norsk rettskrivning, kunne navnet vært skrevet Sperrebunn eller Sperbund. Eller enda mer riktig, i forhold til at navnet uttales Spærbånn på vår dialekt, Sperrebonn eller Sperbonn. Vi har valgt å bruke den formen som eieren bruker, og som har vært vanlig de siste 100 år».

 

Når det gjelder familien du er på let etter finner vi dem under Sanderød, som er gnr. 30, bnr. 2, på side 69f: «Sanderød var opprinnelig en husmannsplass under Sperbund. Se kapitlet om husmannsplasser under Sperbund. Sanderød ble delt fra gården i 1844, og det ble lagt til plassen noe skog.

 

Karl Halvorsen, 1815-1905, 90 år gl. Sønn av Ellen og Halvor Kjeldsen, Sperbund. G. 1844 m. Marie Larsdtr., 1821-65, 44 år gl. Datter av Anne og Lars Kristensen, Botner.

 

Barn: Berthe Kristine 1844, flyttet til Rygge i 1867. Emilie 1847, g. m. Johan Henrik Johansen fra Skirød/Vestre Tveiter. Bosted Aker. Laurits 1849-50, ½ år gl. Hans Johan 1850, flyttet til Moss i 1863. Laurits 1853-77, 24 år gammel.

 

Karl Halvorsen kjøpte dette bruket av sin far i 1844. Karl Halvorsen var eldste sønn på Sperbund, og kunne overtatt der om han hadde ønsket det. Han var imidlertid mer interessert i fela enn i gården. Det sies at han reiste rundt som spillemann, men fortjener vel å bli kalt musiker og komponist. Han eide Sanderød til 1853.

 

Karl hadde tidligere vært forlovet med Berthe Kristine Bjørnerød, men hun døde av lungebetennelse etter at hun gikk i en råk på Vannsjø. Musikerlivet førte til mye drikking, og ekteskapet ble oppløst. Karl skal ha uttalt at han «tillot seg å drikke» fordi han hadde hatt kjærlighetssorg i ungdommen. Karl Sperbund bodde senere i Follo, men reiste mye rundt fra bygd til bygd og underviste folk i felespill».

 

Det er et bilde av «Karl Sperbund i eldre år» og et av «Kristine Sperbund, Karl Sperbund’s eldste datter» i boken på side 70

 

Vennlig hilsen fra

Marius

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fantastik !!!!!!! Tusen takk begge to.

Dette er for nabøen minn.

 

Vennlig hilsen fra Margaret

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan bestille hos Moss Historielag deres blad "Strandsitteren" , mai 2077 hvor Inger Sofie Olberg har en artikkel om "Gamle Sperrebonn" , hans liv som bygdemusiker og mere. Hun er også etterkommer og kan mye om han. Mvh Knut Thorvaldsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.