Gå til innhold
Arkivverket
Unni Sæther

Hvor på Øvre Romerike kom Gulbrand Andersen født ca. 1797 Øvre Romerike fra?

Recommended Posts

Unni Sæther

Jeg trenger opplysninger som kan bekrefte/avkrefte min teori omkring hvem min Gulbrand Andersen var. Dersom noen kan avkrefte mine antagelser, hadde det kjekt om noen samtidig har opplysninger om den riktige GA :D

Jeg har ingen dekning for at det var på Nes på Øvre Romerike han kom fra, men mener sannsynligheten er stor for at det var Nes pga. at han og familien tok familienavnet Næss etter de forlot Skogn. Dette mener jeg fordi familien ikke kan knyttes til steder/plasser/gater med likelydende navn verken i Trondheim eller i Skogn. Jeg har dermed ikke lett i andre kirkebøker enn i Nes, men har lett etter andre GA fra Akershus på FS.

 

Det var under FT 1801 3 stk. med likelydende navn og alder på Nes på Øvre Romerike, men GA på Skøyen og GA på Fuglerud er ut fra svar jeg har fått på DIS http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=94642 samt fra egen leting i kirkebøkene for Nes, utelukket som min mulige 2 x tippoldefar. Min Gulbrand Andersen ser derfor ut til å kunne være den GA som ble født ca. 1797 og står oppført som dåpsbarn nr. 33 http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061103030279.jpg . Kirkebok fra hans konfirmasjon http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061103030427.jpg. Han bodde på Engebråten under Bjertnes både ved fødsel, FT 1801 og ved sin konfirmasjon.

Mulig er den samme GA som får 2 barn med 2 ulike piker på Nes i henholdsvis 1822 og 1824. Se dåpsbarn nr. 23 http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061103030490.jpg og dåpsbarn nr.21

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061103030507.jpg . Jeg antar dette ut fra kirkebøkene som nevner han med bosted Engebråten. Førstnevnte sønn har jeg ikke funnet som konfirmert, mens barn nr. 2 Gudmund ble konfirmert i Nes i 1839 http://www.raumneshistorielag.org/wp-content/uploads/2013/01/Conf1830_1839.pdf (side 45). Så slutter alle spor etter denne GA på Nes, da jeg ikke har funnet ham som verken gift, død eller utflyttet i kirkeboken fra Nes.

Min mann ( hvis denne GA stemmer), må derfor ha kommet til Skogn i NT (ikke funnet han som innflyttet i kirkebøkene for Skogn).senest tidlig i 1826, da han i januar 1827 får sitt tredje barn født utenfor ekteskap (Johan Andreas nr.1 side 19) http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070925690455.jpg . Året etter gifter han seg med barnemoren i Skogn ( brudepar nr. 8) http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070925700183.jpg. Her står alderen hans oppgitt som 30 år, med fødested Øvre Romerike, mens hans far står oppgitt som Anders Gulbrandsen som bodde på Romerike.

Sent i 1831 får de Ole Christian i Skogn, mens de året etter flytter ut av sognet http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070423670165.jpg (Nr. 14). Her står det at familien skulle flytte til Øvre Romerike og Gulbrands alder er her satt til 38 år.

I henhold til kirkebøkene for Nes, sees ingen Gulbrand Andersen å ha flyttet dit mellom 1832 og februar 1835. 1.2.1835 får nemlig GA og kona sitt tredje barn Juliane Marie i Trondheim. I samme by fødes i 1837 Maren Andrea, i 1840 Gurine Margrete, i 1844 blir Ingebrigt Severin født, mens deres yngste barn Nils Olaus blir født i 1847. Ut fra min antagelse om at GA kom fra Engebråten og med mine undersøkelser omkring hvem som var hans foreldre og søsken, kan det se ut som om han ikke ga sine barn navn etter noen av disse. Dersom ikke Andreas var en omskrivning av Anders da (navnet Johan var fra konas far). Datter nr. 1 og 3, hadde begge 2 x navn etter sine mostre. Sønn nr. 2 hadde 2 x navn etter sin morbror. Datter nr. 2 og sønn nr. 3 og 4 er navnemessig mer usikkert. Datter nr. 2, Maren Andrea burde ut fra skikken ha fått navn etter fars mor, så kanskje var GA likevel ikke fra verken Engebråten eller Nes? Muligheten for at Maren var omskriving fra Mari (antatte Gulbrands eldste søster) bør likevel være sannsynlig.

Siden de ut fra kirkebøkene ikke endte opp på Nes, kan de jo både ha flyttet til andre sogn i Øvre Romerike eller rett og slett ikke ha kommet lengre enn til Trondheim.

Når og hvor Gulbrand døde har ikke vært mulig å finne i kirkebøker verken fra gamle Strinda kommune eller fra kirkebøker i Trondheim. Han levde ved yngste sønns dåp i 1847, men var død før FT 1865 da kona står oppført som enke http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=62&filnamn=f61601&gardpostnr=1004&personpostnr=13406&merk=13406#ovre Dersom den GA jeg omtaler var fra Engebråten, var kanskje dette hans mor http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060307020228.jpg (nr.12) SIden denne dama døde som lægdfattig og jeg heller ikke kan finne skifter i Nes fra 1837, har jeg ikke lett etter mulige arvinger etter henne.

 

Håper noen der ute sitter med informasjon til meg om hvem som var min riktige Gulbrand.

 

MVH/ Unni

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olaf Larsen

Hei Unni.

Øvre Romerike omfatter store områder med mye folk. Et stort problem er at f.eks. Eidsvoll mangler kirkebøker for perioden du leter i, så det er jo store muligheter at den du leter etter kan være fra områder med dårlig dokumentasjom i form av kirkebøker. Ta også høyde for feilstavede navn, prester var ikke ufeilbarlige, selv om de kanskje trodde det!

 

Jeg leste innlegget ditt i disnorge, hvor du skrev at du hadde lett i alle kirkebøker i Trondheim. Med bakgrunn i mine egne mislykkede søk under Trondheim, vil jeg gjette på at du kanskje ikke har lett i Bakklandet under Sør-Trøndelag! De kirkebøkene dekket nemlig store deler av Trondheim. men er ikke listet under Trondheim i skannede kirkebøker! Se http://www.piaglass.com/jaslekt/Kirkesogn.htm

 

Forøvrig er det en fordel om du oppgir 'Permanent sidelenke' istedenfor 'Permanent bildelenke' ved henvisning til kirkebøker, så blir det enkelt for oss å slå opp på riktig sted.

 

Mvh, Olaf

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Unni Sæther

Hei Olaf

 

Skal ved senere gang, forsøke meg med permanent sidelenke :) Bakklandet er selvfølgelig også trålet gjennom x antall ganger. Siden familien min har bodd i og rundt Trondheim i mange hundre år, føler jeg meg rimelig godt "kjent" med hva som finnes av letemuligheter der. Men, innimellom snubler jeg likevel over navn jeg tidligere har oversett, så jeg lever i håpet om at jeg en gang vil treffe på Gulbrand også.

 

Min kunnskap om Akershus, er lik null :(. Jeg har muligens hengt meg opp i Nes-navnet, og derfor ikke lett i de andre sognene som gikk under Øvre Romerike. Jeg får forsøke å tråle meg gjennom de kirkebøker som kan være aktuelle i området.

Jeg har gjennom FT 1801 lett etter mulige kandidater i Øvre Romerike, og har kun få som navn- og aldersmessig kan stemme med min.( Pluss/minus 5 år). Jeg får se om jeg finner videre skjebne på disse ;)

 

Takk for at du svarte, slik at jeg nå vet hvor jeg evt. bør lete videre.

 

Dersom du fortsatt leter etter noen i og rundt Tr.heim, må du gjerne sende meg mail på unnimaysther-at-gmail.com så skal jeg forsøke å hjelpe deg som best jeg kan.

 

MVH/ Unni

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.