Gå til innhold
Arkivverket
Marius Hellerud

Oppslag i kirkebok for Trøgstad 1816

Recommended Posts

Marius Hellerud

Hei!

 

I forbindelse med arbeidet med å registrere kirkebøkene for Trøgstad og legge ut i Digitalarkivet har vi støtt på en ”nøtt” av en dødsårsak fra 1816.

 

Vi har klart å tolke en del selv, fått synspunkter i forumet for Tyding av skannede kilder (se http://forum.arkivverket.no/topic/186067-tyding-av-doedsaarsak-i-troegstad-1816/ ) og også forsøkt henvende oss til andre for bistand, men sikkert i mål er vi ikke.

 

Personen det gjelder er nr. 17/1816 blant mennene, Amund Larsen fra Bredeg. Vi har også kikket i klokkerboken, men der nevnes bare at vedkommende var skomaker, og ingen dødsårsak over hodet, så den ga oss ingen hjelp.

 

Her er lenken til kirkeboken: Kildeinformasjon: Østfold fylke, Trøgstad, Ministerialbok nr. I 6 (1815-1844), Døde og begravede 1817, side 166-167.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...y&idx_side=-103

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...61019020004.jpg

 

Nå lurte vi på om det hadde gått an å spørre om et oppslag i originalen? Vi håper det kan være lettere å se penneføringen til den etter hvert så skjelvne presten når ikke alt blir så flatt og svart/hvitt som innskanningene fra mikrofilm, og at dere dermed vil kunne hjelpe oss med hva det faktisk står. (Eller kanskje noen hos dere klarer å lese teksten rett fra film uten oppslag).

 

På forhånd takk!

 

Vennlig hilsen fra

Tirsdagsklubben i Trøgstad

v/Marius Hellerud

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Halvorsen

Den skannede utgaven av kirkeboksiden er omtrent like leselig som originalen, den hjelper oss ikke.[post-1580-0-85799700-1377067859_thumb.jpg

 

Derimot oppgir presten i sin innberetning til biskopen dødsårsaken, men nevner ikke navnet på elven. Kanskje dette likevel hjelper?Innberetning.pdf

 

 

Vennlig hilsen

Odd Halvorsen, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Marius Hellerud

Tusen takk skal du ha! Dette var flott service.

 

Elven må vel etter all sannsynlighet ha vært den vi kaller for Smalelva, og som renner i krok og krik ikke langt fra Bredeg, gården hvor Amund bodde. Med kunnskap om hva som faktisk hendte har vi fått mer konstruktive retninger å spinne videre på for også å tolke prestens kråketær.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Else B. Rustad

Siden det i innberetningen står: Een druknet ved Badning i en Elv, så er det kanskje rimelig å tro at presten har skrevet noe slikt som dette: druknede i at bade sig. (Ikke 100 % tilfredsstillende, men et forslag!)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Marius Hellerud

FRISTENDE, Else! Kanskje det rett og slett kan være så enkelt! (Altså ikke det å drukne ved bading, men tolkningen av prestens kråketær).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.