Gå til innhold
Arkivverket
Arnt Flønes

Lars Pedersøn Riber - når døde han ?

Recommended Posts

Arnt Flønes

Lars Pedersøn Riber var handelsmann og kom visstnok fra Namdalen. Han giftet seg i 1719 med Kristin Benjaminsdatter Dass, som var niesen til dikterpresten Petter Dass. Lars hadde da (jf. Slekten Benkestok) vært gift en gang før. Lars og Kristin fikk kun 1 barn, i 1720, og familien var da bosatt på Husby på øya Tomma i Nesna Kommune. Har ikke funnet ut når Kristin døde, men Lars får barn med Aarsille Todal i 1724, og de får senere mange flere barn. Han har altså giftet seg på nytt med Aarsille omkring 1723 ? Videre står det skrevet hos diverse kilder om Lars at han først gjorde det bra som handelsmann, men til slutt gikk det dårligere, og han måtte flytte fra Husby til Nord-Gjerøy i Rødøy, der han døde i 1760. Har imidlertid ikke klart å finne dødsfallet i kirkeboka for Rødøy for 1760... Kanskje årstallet er feil ? Er det noen som kan hjelpe meg med å finne ut når han døde, og hvor gammel han ble ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Erik H. Falch

Jeg kan ikke hjelpe deg med tidspunktet for Lars' dødsfall, men hvis han var fra Namdalen, var han etter alt å dømme sønn av trondheimsborgeren Peder Hanssøn Riber på Solsem i Leka. Denne sa opp sitt borgerskap 18. september 1682, fordi han ikke hadde noen borgerlig næring (lenger). Kildeinformasjon: Sør-Trøndelag fylke, Trondheim rådstuerett, Rådstuerettsprotokoll , 1682-1683, oppb: Statsarkivet i Trondheim.

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:rg_read/31377/65/

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Erik H. Falch

Peder Hanssøn (Riber) på Solsem ble trolovet i Leka kirke 19. søndag etter trefoldighetssøndag 1663 og viet 3. juledag(?) samme år med Magdalen[a] Christophersdatter. Kildeinformasjon: Nordland fylke, Folda, Ministerialbok nr. 853A01 (1664-1688), Kronologisk liste 1663, side 29.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16644&idx_id=16644&uid=ny&idx_side=-27 Men om Magdalena ("Magdalen") var Lars Pederssøn Ribers mor, kan jeg ikke bekrefte.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Terje Pedersen

Lars Pedersen Ribe ble jordsatt, og det ble holdt liigtale i Rødøy den 9. september 1759. Fødselsår ifølge oppgitt alder var 1681. Du finner dette i KB for Rødøy. Jeg finner derimot intet skifte efter ham, så det kan vel tyde på at der ikke var noe å skifte?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Arnt Flønes

Takk til dere som har svart :) Jeg har både fått svar på når Lars døde og for meg ukjent informasjon om faren hans :D

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.