Gå til innhold
Arkivverket
Ingunn Klauset

Sigurd Thorvald Hansen Lie f. 04.10.1875, Nes i Hedmark

Recommended Posts

Ingunn Klauset

Jeg søker informasjon rundt min oldefar, Sigurd Thorvald Hansen Lie f.04.10.1875

Han oppga at han kom fra en av Lie-gårdene på Nes i Hedmark, uten at vi finner ham i hverken kirkebøker eller folketellinger.

Han rømte visstnok hjemmefra som ung voksen, etter en uoverenstemmelse med familien der han fikk urettmessige beskyldninger mot seg.Han dro deretter umiddelbart fra barndomshjemmet for aldri mer å vende tilbake.

Foreldrenes navn skal være Hans og Anne/Ane. Han nevnte selv to søsken, Asbjørn og Synnøve, det er uvisst hvor mange andre søsken han hadde.

Etter det vi vet hadde han aldri senere noen form for kontakt med noen av sin familie der.

 

Etter at han dro, havnet han etterhvert på Rørostraktene og tilbrakte etter sigende mye tid sammen med Johan Falkberget

Han dukker opp på Fiskerstranda i Møre og Romsdal og finner en jente (Lovisa Petrine Martine Hansine Johannesdatter Fiskerstrand f. 20.07.1884), som han tar med seg over til Sverige. Der finnes de registrert i folketellingen for 1910, i Spånga i Stockholm. Han jobbet der som husmaler. Han ble opptatt i Sveriges Malermesterforening og der står det en referanse til at han har gått i lære hos en O. Amundsen i Hamar, uvisst hvilket tidspunkt.

De slår seg til slutt ned på Mjelve, utenfor Molde hvor han dør 20.01.1942.

 

Vi synes det er rart at vi ikke finner ham i folketellingen for 1900, eller noe annet skriftlig som kan bekrefte sikkert hvor han kom fra og håper vi kan finne et svar på slektens store mysterium.

 

 

Med hilsen

Ingunn Klauset

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Statsarkivet i Hamar

Vi har gjort noen oppslag i relevante kilder uten å ha funnet noe så langt. Ettersom du vet når og hvor han døde, kan du gjøre en henvendelse til Statsarkivet i Trondheim for å få undersøkt dødsfallsmeldingen hans i sorenskriverarkivet. Der vil det kanskje kunne komme frem nyttige opplysninger om hans opphav.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ingunn Klauset

Det er noen år siden jeg la inn denne henvendelsen og det resulterte ikke i så mye den gang.  Dødsfallsmeldingen fortalte bare det vi visste fra før. 
Dna tester har i senere tid avslørt at han egentlig het Syver Thorsen Sundstormyr f 06.01.1871 i Nord-Fron (Oppland) og at han forlot kone og 3 barn, samt en sønn født utenfor ekteskap, reiste avgårde og kom aldri tilbake. Han var etterlyst for bedrageri, hor og brudd på ekteskapet. 
Hans foreldre var Thor Hansen f 24.09.1828 og Kari Hansdatter f 1831- de bodde i sødtorp Nord-Fron.
Det er ikke så rart vi ikke fant ham, siden han tok seg nytt navn og ny identitet. 
Nå lurer jeg på hvor jeg kan finne ut mer om barndommen hans og det som hendte senere. Kan det finnes arkiver som forteller noe om hva han var etterlyst for?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
AnitaRiise (Statsarkivet Bergen)

Først av alt: Vi ber alle brukarar om å ha både for- og etternamn med i visningsnamnet sitt. Bruksanvisning for korleis endre visningsnamn:

https://www.digitalarkivet.no/content/change-display-name

 

Du vil neppe finne noko særleg om barndommen hans, men det skader neppe å slå opp i folketeljingar og t.d. skulearkiv (sistnemnde er kommunale og oppbevarte hjå IKA).

Etterlysninga vil truleg kunne finnast i Polititidende, og kanskje noko meir i politi/lensmannsarkiv.

Elles så kan du lese meir om ulike kjelder til slektsgranskning her:

https://www.arkivverket.no/slektsgranskning

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.