Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Skjeggedal

Tyding av skjøte fra Risøy i Haugesund.

Recommended Posts

Gjest Skjeggedal

Hei

 

Er det noen som kan hjelpe meg med å transkribere et skjøte/festeseddel fra 1839? Til tross for mye innsats har jeg ikke klart å transkribere teksten i sin helhet. Så vidt jeg kan bedømme er det en Jens Thomassen Risøen som utgir en festeseddel til en Risvold og Thorsen.

 

Lenke under. Aktuelle teksten øverste tekst på siden.

 

http://www.arkivverk...80926311532.jpg

 

 

Bakgrunnen for forespørselen er at jeg undersøker alderen på et sjøhus på Risøy i Haugesund. Den eldste eieren vi kjenner av det aktuelle sjøhuset er fra 1864, og han het Samson Fresvig. Men jeg mistenker at huset er eldre, sannsynligvis fra 1835 til 1840. På skjøtet til Fresvig er det nevnt at noen Thorsen og Risvold festet denne tomten før Fresvig, og han som festet grunnen bort var Thomassen Risøen. Har så funnet en tinglest festekontrakt i pantebøkene som jeg da antar omhandler den aktuelle eiendommen

 

All hjelp mottas med veldig stor takknemlighet

 

Steinar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Underskrevne Jens Thomassen og John Thomassen Rasmussen Riisøen tilstaaer og vitterliggjør hermed at have leiet og fæstet, som vi hermed leier og fæster til Giærtgiver og Landkræmmer Steen Johannessen Sand i Jelsøe Skibrede og Thore Samuelsen Riisvold af Søvde Sogn, en paa den østlige Side af vor eiende Gaard Riisøen i Matr No 6 i Skaare Skibrede beliggende Søehuusgrund udi det saakaldede Smedesund paa sydlige Side af den forhen til Elling Anderssens tilfæstede Søehuusgrund dog at der mellem disse Grunde bliver en frie og ubebygget Baadestøe, der skal tillige med den herefter anførte Grund bruges af Fæsterne denne Grunds strækning er fra S. t. N. 30 – er tredive Alen lang og udi den Sydlige Ende 17 – er 17 Alen bred og udi nordlige Ende 19 – er nitten Alen bred, hvilke Søehuus grund, bemeldte Gjæstgiver og Landkræmer Steen Johannessen og Thore Samuelsen Riisvold maa i sin Livstid, hvad enten En eller begge eie eller bruge det her opbyggede Søehuus nyde bemeldte Grund mod et aarlig inden Juul hvert Aar betaler i Grundeleie 1 ½ Spdr, er een og en halv norsk Speciedaler til os og efterkommende Eiere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.