Gå til innhold
Arkivverket
per anders holstad

Uekte sønn av Christopher Stenersen Moe

Recommended Posts

per anders holstad

Hei.

Min tippoldefar Elling Olsen skal etter familietradisjonen være uekte sønn av Christopher Stenersen på Moe,på Jevnaker.

Christopher eier Moe gård. Han gifter seg i 1842 med Henriette Kristine Kloumann,men han dør på bryllupsnatten,og får ingen etterkommere.

 

Elling blir født 29 august 1818 på Aslaksrudeie på Ringerike

 

.http://www.arkivverk...70313660693.jpg

 

Iføge familietradisjonen skal Christopher Moe betalt Ole Andersen for og påta seg farskapet.

 

Det jeg er ute etter er om det er noen måter og bekrefte eller avkrefte om dette stemmer.

Det eneste jeg har er familietradisjonen og Christophers testamente.

 

http://arkivnett.ol....sens-testamente

 

Der står det jo at gutten har vokst opp på Moe,og han arver hele dødsboet til Christopher. Vet ikke hvor vanlig det var?

 

mvh. Per Holstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Statsarkivet i Hamar

Generelt sett kan vi si at statlige arkiver har spor fra den offisielle saksbehandlingen. Dersom transaksjoner ble foretatt underhånden, vil det trolig ikke framgå av arkivmaterialet. Hva som framgår i kirkeboken eller en farskapssak, vil ikke nødvendigvis avspeile den hele og fulle sannhet, slik er det vel også i dag når det gjelder både farskapssaker, likningen og rettssaker. Dersom noen har betalt andre for å påta seg et farskap, er trolig de offentlige arkivene det siste stedet dette vil fremgå. Forutsatt at det ikke på en eller annen måte har blitt en sak ut av det. En annen faktor er dette med kildetilgang, jo lenger bakover vi går jo mindre opplysninger vil ha blitt nedtegnet, bevart og være tilgjengelig i arkivene.

 

Når det er sagt, kan du selvsagt gå nærmere inn på skiftet etter Christopher Stenersen Moe, dersom du vet hvor og når han døde. Eldre skiftemateriale fra sorenskriverne er skannet og lagt ut på digitalarkivet: http://www.arkivverket.no/URN:sk_read. I tillegg finnes det skiftemateriale i lensmannsarkivene fra midten av 1800-tallet. Barnløse hadde rett til å sette opp testament, og når det gjelder hva som er vanlig eller ikke i forhold til skifte, så anbefaler vi våre nettsider med veileder om skifte: http://www.arkivverket.no/arkivverket/Arkivverket/Statsarkivet-i-Oslo/Kilder/Doedsfall-og-skifte.

Med forbeholdene ovenfor in mente kan det være at du ønsker å fastslå om det overhodet finnes en farskapssak eller dokumenter om dette fra 1818. Det kan være en mulighet å undersøke (korrespondanse-) arkivene etter prestekontoret i Norderhov, eller eventuelle andre bosteder.

Siden barnet var født utenfor ekteskap, kan det ha vært et underholdsbidrag. Da vil vi anbefale deg å undersøke arkivene etter den lokale fogden, som skulle fastsette bidraget (for Jevnaker er det Valdres, Land og Hadeland fogderi). Det kan finnes opplysninger om farskap også hos fylkesmannen. For opplysninger fra Ringerike (Buskerud), må du undersøke arkivene etter fylkesmannen og fogden der. Oppfostringsjournaler fra fylkesmannen i Oppland ble begynt ført fra et stykke utpå 1800-tallet, etter bestemmelsen fra ca. 1820 om at amtmannen kunne fastsette bidraget. Det kan være at man derfor må gjøre undersøkelser i øvrige kopibøker for denne perioden, siden det ikke ble ført egne protokoller. Du vil finne arkivkatalog til nevnte arkiver på http://www.arkivportalen.no, slik at du selv kan se hva Statsarkivene i Hamar og Kongsberg har av arkivmateriale.

Vi gjør oppmerksom på at denne jobben er tidkrevende, krever forståelse av gotisk skrift og må gjøres på lesesal hos Statsarkivene.

Lykke til med slektsgranskningen!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.