Gå til innhold
Arkivverket
Nils Aksel Horvei

Tinglysning Hedemarken 1728

Recommended Posts

Lars Løberg

Det er en helt alminnelig pengemangelslysning for utsettelse av innløsning av 2 skippund 3 fjerdinger i søndre Huseby i Stange fra Anders Halvorsen Busvold, basert på at hans far i 1707 hadde kjøpt odelsløsningsretten til samme landskyld. Om du vil ha en ordrett transkripsjon, kan du skrive inn det du klarer å lese, så kan jeg godt supplere hvor du har problem.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Nils Aksel Horvei

"... min ?Salig Fader Halvor Andersen Busvold i Rommedahl Sogn ... Ano 1707 har sig til ?Kiøbt Odel og LøsningsRætten til den Gaard Søndre Huusebye i Stange Sogn beliggende skylder .. 2 skippund og 3 lispund tunge med Bøxel af .. Niels Vold udi Christiania for at følge min ?Salig Fader og .. arvinger til Odel og Løsning, ... som ?ieg efter Lougen ?nest? ældste Broder ... .... mig at være Løsnings Mand til .. Gaard Søndre Huusebye .. .. hermed louglig lyser min Penge Mangell efter Lougen og .. Løsnings Mand til .. Gaard og at ... .... Tingbogen indført og ......... Datum Buusvold den 10ende November 1728. Anders Halvorsen Busvold"

 

Det som er viktigst for meg,er om det er rett at det står "nest ældste Broder". Det var nemlig TO brødre ved navn Anders Halvorsen Busvold. Den eldste fikk farsgården. Nummer to ble omkring 1744 gift til Vestre Austad i Romedal.

 

Om denne saken sier Romedalsboka (bind III) meget feilaktig: "Den 11. november ser en at Halvor Busvold fremmet odelsstevning på garden Huseby i Stange."

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Else B. Rustad

Dette leser jeg slik (men ser gjerne at andre kommer med innspill her også!):

 

Saasom min Sahl. Fader Halvor Andersen Busvold i Rommedahl Sogn in Anno 1707 har sig tilkiøbt Odel og Løsnings Rætten til den Gaard Søndre Huusebye i Stange Sogn beliggende skylder aarlig 2 Skippd. og 3 Fierd.(?) tunge med Bøxel af Sr. Niels Kold udi Christiania for at følge min Sahl. Fader og hans arvinger til Odel og Løsning, Da som ieg efter Lougen nest ældere Broder at være da formeener ieg mig at være nermeste Løsnings Mand til samme Gaard Søndre Huusebye Alt herom ieg hermed louglig lyse min penge Mangel efter Lougen og at være sa[nd](?) Løsnings Mand til samme Gaard og begierer at dette maatte oplæses og i tingbogen indførdt og paakrevet da ieg vil mod betahling at faa det beskreven. - Datum Buusvold d. 10de Novembris 1728. Anders Halvorsen Buusvold (LS)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Nils Aksel Horvei

Tusen takk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.