Jump to content
Arkivverket
Maria Puntervold Dale

Kapring av D/S Thorunn 16-19 mai 1917? Kaptein Leif Puntervold.

Recommended Posts

Maria Puntervold Dale

1917

D/S Thorunn av Bergen blev kapret 16de mai. Skibet var netop nybygget i Larvik og skulde nordover i kystfart med høi fra Oslo for den norske stat, foreløbig til Beian. Da dette var et helt indenriksk anliggende hadde man ikke været nøie med papirene. Til fører var ansat en ung styrmand uten skippercertifikat. I Langesundsfjorden blev han stanset av en ubåt som satte to be væbnede mand ombord. Og disse førte «Thorunn» til Stettin midt for øinene på to norske torpedobåter, som forgjæves hævdet at skibet ikke var 3 kvartmil av land, da det blev stoppet. Norsk tålmodighet var nu spændt til det ytterste. Og som en utløsning blev der gjort vældig stas av føreren, da han vendte hjem fra Stettin. Bl. a. fik han guldur. Det tør dog være, at de to norske marineofficerer, som var situationens herrer, men hadde ordre til at undgå fiendtligheter, gjennemgik større sindslidelser i den saken.

 

Finnes det mer informasjon om denne hendelsen? Det er min oldefar Kaptein Leif Puntervold f. 24 Mai 1886 som mottok det gulluret. Har et lite avisutklipp der det står at kapringen fant sted 19 mai. (se bilde) I artikkelen jeg fant over her, så står det 16 Mai.

Kan noe hjelpe?

post-4963-0-11497500-1381405928_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kjell Arne Brudvik

I følge sjøforklaringen som ble holdt – kom det der frem at bergensdamperen «Thorunn» ble kapret i Langesundsfjorden om ettermiddagen den 16.05.1917. Fra Norsk side var da Holtan, Hellesen og Worsøe samt skipsinspektør Wettergreen. For Tysk side stilte løytnant Walter Schmidt. Forklaringen ble innledet med at kaptein Leif Puntervold (31 år) forklarte seg og kom med en inngående redegjørelse for hva som skjedde etter at de første skuddene hadde falt.

 

ap-01.jpg

ap-02.jpg

 

Fortsettelse fra dag 2:

 

ap-03.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kjell Arne Brudvik

Indherredsposten hadde 10.08.1917 en artikkel om hvordan mannskapet hadde det under oppholdet i Tyskland.

ap-04.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.