Jump to content
Arkivverket

Straff for tredje leiermål, M&R 1850-1860


Olaf Larsen

Recommended Posts

Mine oldeforeldre på fars side var begge uekte født. For begge mødrene var dette deres tredje lejermål, for min oldemors far var det også tredje gang. Det var vel en straff for dette på den tiden, men jeg vet ikke hva slags straff det var snakk om. Har dere rettergangsmateriale som forteller noe om disse sakene, og om de vitale data på de to med ukjent opprinnelse, Ane Johnsdatter Ormsæt og Ole Halvorsen Gjuul?

 

Personene det gjelder er:

Anne Einersdatter Vaagen:

And Eijnersdtr. Graven, født 26.03.1821, dåp 01.04.1821, moderen Eingri Mosesdtr, faderen Eijner Larsen Graven

Kildeinformasjon: Møre og Romsdal fylke, Stangvik, Ministerialbok nr. 592A02 (1820-1830), Fødte og døpte 0, side 20-21.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-12

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...70914640172.jpg

 

Ane Johnsdatter Ormæt: Ukjent opprinnelse

 

Ole Halvorsen Gjuul: Ukjent opprinnelse

 

Det ikke mye materiale jeg har om de ovenstående, det meste er vel nevnt nedenfor, ved mine besteforeldres forlovelse. P.g.a. de brente kirkebøkene i Kristiansund, er dette den oppføringen som inneholder mest opplysninger.

 

Forloverærklæring i Kristiansund 1884 for Ole Larsen og Elisabet Olsdtr.

Ole Larsen, f.17.09.1853 i Halsa, konf. i Halsa 24.okt.1869, far Lars Stenersen Stølen, mor Ane Einersdtr.

Elisabet Olsdtr. uægte f. 05.07.1856, døpt 03.08.1856, konf. 06.10.1872 i Tingvoll, siste altergang der 1877, utflyttet 1883, far Ole Halvorsen Gjuul, mor Ane Johnsdtr Ormsæt.

Kildeinformasjon: Møre og Romsdal fylke, Kristiansund, Forlovererklæringer nr. 20 (1881-1893), Forlovererklæringer 1884, side 38.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-38

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...71019610627.jpg

 

Ole Larsen Vaslie, uægte født 17.09.1852, dåp 24.09.1852 i Halse, Stangvik, far dreng Lars Stenersen Lesund af Aure, mor pige Anne Einersdtr. Vaagen. Faddere: Josva C Vaslie, Thore A Vaagen, Erich Enersen ibid, Ingri M?? ibid, Marit Josvadtr.? Vaslie. Oppgivet av Einer Larsen Vaagen, farens første leiermål, morens tredje.

Kildeinformasjon: Møre og Romsdal fylke, Halsa i Stangvik, Ministerialbok nr. 576A01 (1849-1865), Fødte og døpte 1853, side 117.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...ny&idx_side=-27

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...50706010033.jpg

 

Elisabet, uægte født 05.07.1856, dåp 03.08.1856 i Tingvoll, Møre og Romsdal, foreldre pige Ane Jonsdtr. Ormsæt og ungkar Ole Halvorsen Gjuul, faddere: Einar Ormset, Jakob Sollie, Tord Hinhammer, Marit Bergan? og Marit Kaarsteen? Anmeldt av begge foreldre, begges 3dje leiermål

Kildeinformasjon: Møre og Romsdal fylke, Tingvoll, Ministerialbok nr. 586A10 (1844-1856), Fødte og døpte 1856, side 114.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverk...y&idx_side=-116

Permanent bildelenke: http://www.arkivverk...50615010356.jpg

 

Med vennlig hilsen, Olaf Larsen, Oslo.

Link to post
Share on other sites
Yngve Nedrebø

Tre uektefødte barn kunne gi straff dersom det var snakk om "kvalifisert leiermål": Mann som besvangret tre forskjellige kvinner uten å gifte seg med noen av dem, eller kvinne som på samme måte lot seg besvangre av tre forskjellige menn, uten å komme i ekteskap med noen av dem, ble etter straffeloven av 20. aug. 1842 straffet med fengsel for såkalt kvalifisert leiermål. Bestemmelsen ble opphevet i straffeloven i 1902. Normalt ville slikt kvalifisert leiermål gi noen dager på vann og brød.

Link to post
Share on other sites
Frank H. Johansen

Jeg har også en tipptipp som var litt ivrig, og pådro seg to barn før han ble gift, og ett til 30 år seinere, mens han fortsatt var gift (men i praksis var separert). I hva slags type arkiv vil en slik straffessak være å finne? Og hvordan var praksisen rundt om i bygdene. Kunne lensmannen se gjennom fingrene med slikt om det var "formildende omstendigheter" til stede?

Link to post
Share on other sites
Henning Andersen

Jeg har en tilsvarende sak, en kvinne får tre utenomektenskaplige barn.

Måten jeg nøstet opp i denne saken var:

1. jeg dro på Riksarkivet og fant noe om disse sakene i Trondheim byfogds Sikt og sakefald - som inneholdt informasjon om eventuelle leiemålsbøter.

2. I disse opplysningene stod det notater som gjorde at jeg ble interessert i å gå videre. Det stod noe om dom i høyesterett.

3. Jeg fant på nett, fordi det er skannet, rettssaken i fra Høyesterett som også viste at det var noen omganger i Trondheim Rådstuerett før det hele ble anket til Høyesterett. Rettsaken som ble omhandlet i Rådstueretten, og jeg fant dommen og rettssforhandlingene der. I teksten kom det fram at saken var, før den havnet i Rådstueretten, behandlet i Trondheim byting.

4. Jeg fant flere omganger av saken i bytinget og med det hadde jeg hele saken om de tre leiemålene.

Leiemålene ble begått i 1781,1783 og 1784 - dvs dåpshandlingene ble gjort da.

 

Det gikk med ganske mye tid og arbeid med å finne hele denne saken, men jeg mener absolutt det var verdt det; det siste jeg fant var Trondheim rådstueretts innføring om at hun hadde utholdt sin straff. En innføring jeg for moro skyld har printet ut og har i glass og ramme på veggen her.

 

Hvorfor gikk jeg motsatt vei?

Fordi jeg anså det lettere å finne rettsbehandlig og dom i en høyere rett enn en lavere rett. Jeg regnet med at det var færre saker som havnet i Høyesterett enn i Trondheim byting.

 

Dette var før Struensee , og straffen for leiemål ble mildere etter hvert.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Jeg takker for tilbakemeldingene.

Jeg må bare spørre, for jeg har tidligere bare brukt brukerforumet i digitalarkivet: Har jeg misforstått totalt, eller vil spørsmål her før eller senere bli besvart av ansatte ved Statsarkivet i Trondheim?

 

Mvh, Olaf Larsen

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
Terje Sæterli

Hei Olaf, kom over denne tråden fra 2013 hvor du etterlyser en Ole Halvorsen Gjyl.

Det må vel være den Ole Halvorsen som i 1865 er registrert som Tjenestekar i Oppigarden på Gyl hos lensmann Lie. Tingvollboka II (s 67) gjengir persongalleriet fra folketellingen 1875 og denne Ole Halvorsen er fremdeles i Oppigarden og omtales som "losjerande postberar Ola Hallvardson, f. 1802 i Øre". KB for Øre viser at Ole ble døpt 30 november 1800 (s 107). Foreldrene var Halvor Torbersen Sørdahl og Mari Nilsdatter. Halvor og Marit var ett av to brukerpar på Sørdal (Gjemnesboka I s 386).

Ole nevnes der født 1800 og som yngst i søskenflokken.

Ole dør i Tingvoll 27 september 1887. Alderen er oppgitt til 85 år og fødestedet til Heggem i Øre.

Jeg sjekket dødsfallmeldingen på Statsarkivet i Trondheim. Det foreligger ikke skifte. Eneste innføringen der er at han har nydt fattigunderstøttelse.

 

Mvh Terje

 

Link to post
Share on other sites

Hei Terje.

Det var veldig spennende å få 'napp' på denne tråden. Jeg har jo lett etter disse 2 personene, og også funnet den Ole Halvorsen du nevner. Det var vel ikke så mange av dem som bodde på Gjyl, men jeg har jo stusset litt over alderen hans, og derfor også vurdert muligheten av at det er en annen Ole som kan ha dødd før FT1865.

Det som forundrer meg er at det ikke skulle være en eneste innførsel noe sted av reaksjon på 3. leiermål på dem begge, og det burde vel også i dødsmeldingen være en referanse til barna hans?

Jeg har vært litt lat som ikke har gått over alle kirkebøkene og funnet de andre barna de hadde, det kan jo være nevnt andre referanser i forbindelse med dem. Jeg vet jo ikke heller om de kan ha hatt andre barn sammen.

 

Jeg har jo også hatt det litt 'moro' med feilene i bygdebøkene i området. Hvis du vil ha deg en god latter, så er det en annen tråd som omfatter de samme personene: http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=110885

 

Her er en tidlig tråd: http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=99983

 

Lars Stenersen Lesund og Anne Einersdatter Vaagen var søskenbarn, og med deres besteforeldre stopper også dessverre den grenen av slekta.

 

Tusen takk for at du kommer med opplysninger, jeg håper du kan fortsette å ha Ole Hallvardson i bakhodet, det er jo et godt eksempel på at det alltid dukker opp noe etter hvert! :)

Edited by Olaf Larsen
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.