Gå til innhold
Arkivverket
Henning Andersen

Donering av slektsarbeid

Recommended Posts

Henning Andersen

Gjennom mange år har nok mye slektsarbeid gått tapt, og noe er publisert.

Jeg vil tro mange nåværende slektsforskere tråkker på gamle stier andre har tråkket før og jeg føler det blir en runddans.

Jeg har tidligere, for flere år siden, tatt kontakt med DIS Norge slekt og data om muligheten av en donasjonsordning. Det er nedsatt et utvalg som skal se på dette der og de er fortsatt i arbeid. Jeg har purret på dette, i den forståelse at kua kan dø mens gresset gror.

Finnes det hos Riks-/Statsarkivene en slik donasjonordning?

Jeg tenker ikke på hva en som slektsforsker har erhvervet av bygde- og slektsbøker, men snarere enten i form av en Gedcomfil eller utskrifter fra slektsprogrammer - eller begge deler.

Takknemlig for svar, og er usikker på om spørsmålet er lagt "på riktig hylle". :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Øyvind Ødegaard

Jeg har stor forståelse for din bekymring/ønske, som du helt sikkert deler med mange andre.

 

Vi er ikke kjent med at det finnes slike donasjonsordninger i Norge (selv om mange "manuelle" slektsarkiver er bevart gjennom årenes løp i arkivinstitusjoner), men for Gedcomfiler skal det være mulig å benytte seg av utenlandske tilbydere. Arkivverket har ingen konkrete planer om å opprette en tjeneste for langtidsbevaring og publisering av private slektsfiler, men det er langt fra utenkelig at fremtiden vil åpne for det. Vi skal blant annet utrede muligheten for at Arkivportalen skal åpnes opp for at privatpersoner kan publisere digitale/digitaliserte filer man selv har produsert. En eventuell løsning vil nok ligge noen år frem i tid, så det vil utvilsomt være gunstig om DIS Norge eller andre "kommer oss i forkjøpet".

 

Mvh

Øyvind Ødegaard

Leder av Riksarkivets publikumsavdeling

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
David Widerberg Howden

Viktig poeng du kommer med Henning. Ser stadig at slektssider med god informasjon forsvinner og slik er det sikkert også med mye slektshistorisk forskning. Først og fremst elektronisk, men det er nok mye som ligger lagret på loft eller som er tapt for alltid. Finner heldigvis mye gamle nettsider på http://archive.org/web/ NSF har jo et slektshistorisk bibliotek både digitalt og fysisk som man kan donere til. Mulig at DIS har noe lignende, men det mangler uansett en database der man kunne "donert" sine elektroniske slektsfiler..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.