Gå til innhold
Arkivverket
Morten Nasch Sandvold

Et mysterium på Finnskogen i 1902

Recommended Posts

Morten Nasch Sandvold

Serine Kareliusdatter ble født 1866 i Kyndalen, Åsnes Finnskog av foreldrene Karelius Olsen Kyndalen og Helene Olsdatter (fra Våler). Serine fikk dattera Kristine Karlotsdatter utenfor ekteskap 04.08.1898 i Kyndalen med Karlot Martinsen Bæk født 1879. (Her er det ingen link til Serines dåp siden kirkeboka ikke eksisterer).

 

På sensommeren 1902 tok Serine med seg datteren Kristine ned til Flisa i Åsnes der hun tok med seg dattera til fotografen og fikk tatt et fint portrett av seg selv og sin datter. Litt senere gikk Serine med dattera Kristine opp til Lindberget på Åsnes Finnskog, til sin søster Rekka Kareliusdatter som bodde der sammen med sin mann Hans Knutsen Toverud på gården "Der Vest".

 

Serine fortalte da sin datter Kristine at de skulle sove der om natta (Kristine var bare 4 1/2 år gammet), men da Kristine våknet om morgenen var mora forsvunnet. Hun ble da boende hos sin tante i Lindberget og hun vokste opp der. Kristine døde 07.09.1975 på Åsnes Finnskog uten at hun noen gang fikk hvite hvor det hadde blitt av sin mor. Kristine ble gift til Kynneggen på Åsnes Finnskog.

 

Siden kirkebøkene for Åsnes brandt opp i 1929 kan en heller ikke finne utflytta fra Åsnes som kan kaste lys over hvor det ble av Serine, men det skal ha blitt nevnt at Serine hadde uttalt at hun hadde lyst å emigrere til Amerika.

 

Dette er ei trist historie, og jeg har mange ganger snakket med en som var barnebarn etter Serine som gikk hele livet og lurte på hvor hans bestemor ble av, uten å få noe svar.......

 

Kan det være noen i dette forumet som kan vite noe om hvor det ble av denne Serine Kareliusdatter?

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kari Sandberg

Hvor er de i 1900 ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Nasch Sandvold

Takk for svarene!

 

Om det er denne Serine Kyndalen som emigrerte i 1905 skal jeg se litt nærmere på, og se om andre med samme navn kan utesluttes.

 

Kristine het nok ikke Arnesdatter til etternavn, og dette med at det blir dratt i tvil om at kirkebøkene for Åsnes brant opp i 1929 (alle bøkene mellom 1865 og 1929 er borte), så kan det være noe forvirrende at en finner kirkebøker for Åsnes i denne perioden på Digitalarkivet. Men dette har sin naturlige årsak i at en gang på 1930-tallet ble det gjordt et forsøk på å rekonstruere disse bøkene, og det burde ha vært opplyst hos Digitalarkivet.

 

Disse rekonstruerte bøkene er også utgitt i bokform av Solør Slektshistorielag, men som de også sier, så har disse bøkene store mangler (og da spesielt i Finnskogdelen) og en hel del direkte feil - slik som at Kristines far het Arnesen - han het Martinsen - Det var det navnet Kristine brukte, og hennes sønn har også bekreftet dette. De viste hvem far til Kristine var.

 

Ps. Litt rart om Serine først reiste til Amerika i 1905, da hun forlot sin datter i Lindberget sensommeren 1902. men vi får se......

 

Men takk for alle innlegg så langt, og jeg skal se etter andre med navnet Serina som kan være denne som reiste til Amerika, men det må bli i morgen.

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Sven Hjortland

Kildeinformasjon: Hedmark fylke, Finnskog i Åsnes, Ministerialbok nr. 0C (1890-1929), Fødte og døpte 1894, side 11.

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=409&idx_id=409&uid=ny&idx_side=-13

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060321030193.jpg

 

 

Dåpen til Serines sønn Kristian (nummer 12)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Nasch Sandvold

Jeg har nå sett etter om det kan ha vært ei anna Serine Kyndalen som reiste til Boston i 1905, men det ser ut for at det er den Serine Kareliusdatter jeg leiter etter det her er snakk om, selv om oppgitt alder spriker noe.

 

Ang. disse "kirkebøkene" denne perioden må en ta med ei klype salt - siden dette er rekonstruksjoner. I innlegg #3 kommer det frem at Serines far var en Kristoffer, og i innlegg #4 kommer det frem at Serines mor het Karin og ikke Helene.

 

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=89&filnamn=f00425&gardpostnr=724&personpostnr=4198&merk=4198#ovre

 

Her i 1900 ser vi Serines søster Rikken er oppført med farsnavnet Karelius, og det vet vi at er rett, og nederst på siden ser vi hennes mor står som Helene Olsdatter født 1822 i Våler som var enke etter Karelius Olsen Kyndalen født 1820 Kvernmoen, død 12.05.1892 i Kyndalen.

 

Hvor Serine og hennes datter var i 1900 har jeg ikke funnet ut av, men her er det snakk om en gård (Dala) i Kyndalen som ikke lå langt fra svenskegrensa, og grendene Juberget, Järpliden og Avundsåsen (der Serines søster bodde da hun giftet seg) kan godt ha vært hennes bosted i 1900. Det blir også et mysterium hvor hun var fra hun ga fra seg sin datter i 1902 til hun ev. reiste til Boston i 1905?

 

Da får en bare prøve å finne henne igjen i USA for å se om det kan finnes flere opplysninger der som kan bekrefte at det her er snakk ei og samme dame.

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kari Sandberg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kari Sandberg

Ank. Boston for den Serine som reiste over i 1905. Navn er endret, men fant henne igjen pga. medpassasjerer.

Siste bosted er Solør. Skal til svoger Thorsten Melby, Menomonie, Wisconsin.

 

Name: Svrine K Dahlen

Gender: Female

Ethnic Background: Norwegian

Estimated Birth Year: abt 1868

Age: 37

Port of Departure: Liverpool, England

Ship Name: Ivernia

Arrival Date: 14 Dec 1905

Port of Arrival: Boston, Massachusetts

Friend's Name: Thorsten Melly

Last Residence: Norway

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Nasch Sandvold

Ja en kan egentlig gå surr her, men denne Kristine Karlotsdatter på Kyndammen født 14.02.1898 var ei datter av Ole Syversens datter Amalie Olsdatter født 1879. Denne Kristine ble gift med Syver Ottosen Nyborg født 22.03.1888.

 

Den Kristine Karlotsdatter født 04.08.1898 på Dala i Kyndalen, død 07.09.1975 (nabogården til Kyndammen - Rett nordover) ble gift med Adolf Adolfsen født 21.06.1890 på Kynneggen, og de bodde på Kynneggen og fikk ei datter og en sønn.

 

Dette er kjendt stoff og er mang en gang blitt bekreftet av etterkommere av begge disse Kristinene. Begge damene finnes på DIS gravminner under Åsnes.

 

Det stemmer også med denne Kristian Olufsen født 1894 som du fant i Ft. 1900. Dette stemmer med det som er skrevet i Lindbergboka.

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Nasch Sandvold

Takk for den Kari, du svarte vist mens jeg satt og skrev svar.

 

Nå ble jeg gira til å lete videre, men jeg har problemer med å komme inn i folketellingene i USA for tiden - forstår ikke hva som er galt?

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Morten Nasch Sandvold

Her ser det ut for at Serines søster Helene Kareliusdatter født ca. 1857 hadde utvandret til Amerika 3. juni 1881 http://digitalarkivet.no/cgi-win/WebCens.exe?slag=visbase&sidenr=26&filnamn=emikra1&gardpostnr=35690&merk=35690#ovre

Det stemmer da med Serines reisemål, og da var det nok denne søstera som giftet seg i Wisconsin med denne Thorsten Melby.

 

Mvh, Morten Nasch Sandvold

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.