Gå til innhold
Arkivverket
Jon Moslet

Johan Sundberg, f. 1822 (?) i Sverige

Recommended Posts

Jon Moslet

Hei,

 

Jeg lurer om om det finnes mer informasjon (alder, fødselsdato, fødselssted, evt. familie) om svenske Johan Sundberg som reiste rundt i Norge, bl.a. i Østerdalen, Lillehammer og til Trondheim, mellom 1840-1860 som hattemaker. Her finnes opptegnelsene i passprotokollen: http://digitalarkivet.arkivverket.no/sok/person?s=Johan+Sundberg+hatt%2A

 

Jeg ønsker å finne ut om denne personen kan være den samme som Johan Otto, født i Gnarp i Sverige i mars 1822, sønn av norsk far Johan Peter Bråten, f. ca. 1797 og oppvokst i Østerdalen, og svensk mor Ingrid Elisabeth Sundberg, gift i 1821 i Gnarp. Deres ekteskap ble antagelig oppløst rundt 1832/33 etter at JPB forsvant og dukket opp igjen i Norge og arrestert i Levanger i 1834 for falskneri, og sønnen Johan kan ha tatt navnet Sundberg fra moren.

 

På forhånd takk for all hjelp.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Statsarkivet i Hamar

I de originale passprotokollene for Lillehammer og Østerdalen er det ikke nedtegnet andre opplysninger om Johan Sundberg enn de som er gjengitt i registeret som er publisert i Digitalarkivet. Hans pass skal være påtegnet både i Kongsberg, Bergen og Moss, og det bør undersøkes i eventuelle passprotokoller for disse byene om det kan være registrert fødselsopplysninger. Ellers vil vi anbefale kontakt med Stockholms stadsarkiv, Kungsklippan 6, 112 25 Stockholm, tlf.nr. +46 8 508 283 00, som oppbevarer arkivet til overstattholderen i Stockholm. Johan Sundbergs pass, datert 17.05.1874, ble skrevet ut ved dette embetet. For at det skal finnes opplysninger om personer i offentlige arkiver, må de ha vært i kontakt med myndighetene på en eller annen måte. Når vi ikke vet når, hvor eller om dette i det hele tatt har vært tilfelle når det gjelder Johan Sundberg, er det vanskelig for oss å finne eventuell informasjon om ham.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Moslet

Takk for svar. Jeg skal ta kontakt med de andre kildene for å se om fødselsopplysningene er registrert der.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Janne Carina Strand

Hei,

Vi finner en Hattemaker Johan Sundberg begravet 9. juni 1861 i ministerialboken for Stangvik/Stangvik (1849-1867) på Nordmøre. 

Lenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2294&idx_id=2294&uid=ny&idx_side=-235

I all hast leser vi det som Dødsdag: Ubekjent, Begravelsesdag: 9. Juni, Navn og stand: Hattemagersvend Johan Sundberg fra Sverige, Alder: 68 1/2, Oppholdssted: Omvandrende, Dødsårsak: Fundet død på R?? Sandsynlegviis frosset ihjæl 17 Debr 1860, i Snefog ?? ??.

Mvh

Janne S 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jon Moslet

Hei og takk for denne informasjonen og for å ha satt en alder på hattemaker Johan Sundberg. Det er vel sannsynlig at den omvandrende hattemakersvennen som frøs ihjel på Nordmøre er den samme som ble registerert i passprotokollene på kryss og tvers på Øst- og Vestlandet frem til 1858.  Etter alderen å dømme er da dette ikke den Johan jeg leter etter, som ville ha vært 38 år gammel (f. 1822).

Mvh

Endret av Jon Moslet

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.