Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Elisabeth Lier

Hodesamler ?

Recommended Posts

Elisabeth Lier

http://digitalarkive...f01036986004475

Jo, det har nok med fiske å gjøre - en samlet vel opp fiskehoder?

Uskyldig nok, men en grøsser jo litt....

 

Astrid

 

 

Hei Astrid

 

Takk for svar.

 

He, he, ja, det virket litt makabert da jeg leste det. Men det er nok som du sier.

 

 

MVH

Elisabeth

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sigbjørn Sandsmark

Har bilde av slike fiskehoder til tørk i Lofoten,men vet ikke hvordan jeg legger de inn her.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Otto Jørgensen

Neste trinn etter dette er "tungeskjæring" eller rettere man skjærer tunge, en delikatesse og ekstra penger for ungdom. Det er faktens "mesterskap-kåring i å skjære tunge" i dette.

 

Som Vestlending kom jeg først i kontakt med torsketunger for vel 40 år siden hos min svigermor som tilberedet disse ferske tungene. De var helt ferske og hadde aldri vært tørket eller noe slik. De ble stekt. Akkurat "snippen" det ytterste på tunge var ikke i min smak, men ellers var et rele delikatesse.

Det samme er jo torskehodet (ferskt) som jo har noe av den bete delen av fisken.

At man gjorde mye med torskehodet i ettertid er eget tema. Det er jo meget næringsrikt råstoff.

http://www.lofotposten.no/lokale_nyheter/article5889612.ece?ece?start=23

 

Uten sammenligne for øvrig kan jo sammenlignes det med at man fra kyr bruker tungen som pålegg.

Edited by Otto Jørgensen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odd Annar Tangen

Tørkede fiskehoder er en stor ressurs som har blitt dårlig utnyttet i Norge.

 

Fiskehodene blir solgt til Nigeria, som maler dem opp og bruker pulveret som smakstilsetting og proteintilskudd i mat.

 

Island tjener store penger på dette produktet.

 

V.h.

Odd Annar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alvin Andreassen

Fiskehodene ble alltid, om mulig, tatt vare på og tørket. Torsketunger ble ansett, også i dag, som en delikatesse. De tørkete fiskehodene ble brukt når man kokte løypning til husdyra, og da spesielt til melkekyrne. De av oss som har vokst opp under naturalhusholdning, er vel fortrolig med dette. De tørkete fiskehodene ble vel også malt opp til fiskemel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Elisabeth Lier

Hei til dere.

 

Interessant informasjon.

 

MVH

Elisabeth

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odd Annar Tangen

Enig med deg Alvin.

 

Fint innlegg.

 

Jeg kan huske at mine besteforeldre på Sørøya hengte fiskehoder til tørsk. De hadde sauer, som bestemor styrte mens bestefar med sønner driftet havet.

 

Jeg tenkte aldri over hvorfor de hadde fiskehodene til tørsk, men har i ettertid tenkt at de kanskje brukte de til fortilsetning.

 

Ellers husker jeg kongefisken hang på pakkhusloftet og viste vindretningen.

 

V.h.

Odd Annar

Edited by odd annar tangen

Share this post


Link to post
Share on other sites
erling t endresen

Interessant!

 

1012327 Hermand Martin Hermandsen Hodesamler Hartvåg 1840 Bergen 1312 1936 Skifjord Vestvågøy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.