Gå til innhold
Arkivverket
Elisabeth Lier

Hodesamler ?

Recommended Posts

Elisabeth Lier

http://digitalarkive...f01036986004475

Jo, det har nok med fiske å gjøre - en samlet vel opp fiskehoder?

Uskyldig nok, men en grøsser jo litt....

 

Astrid

 

 

Hei Astrid

 

Takk for svar.

 

He, he, ja, det virket litt makabert da jeg leste det. Men det er nok som du sier.

 

 

MVH

Elisabeth

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Sigbjørn Sandsmark

Har bilde av slike fiskehoder til tørk i Lofoten,men vet ikke hvordan jeg legger de inn her.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Otto Jørgensen

Neste trinn etter dette er "tungeskjæring" eller rettere man skjærer tunge, en delikatesse og ekstra penger for ungdom. Det er faktens "mesterskap-kåring i å skjære tunge" i dette.

 

Som Vestlending kom jeg først i kontakt med torsketunger for vel 40 år siden hos min svigermor som tilberedet disse ferske tungene. De var helt ferske og hadde aldri vært tørket eller noe slik. De ble stekt. Akkurat "snippen" det ytterste på tunge var ikke i min smak, men ellers var et rele delikatesse.

Det samme er jo torskehodet (ferskt) som jo har noe av den bete delen av fisken.

At man gjorde mye med torskehodet i ettertid er eget tema. Det er jo meget næringsrikt råstoff.

http://www.lofotposten.no/lokale_nyheter/article5889612.ece?ece?start=23

 

Uten sammenligne for øvrig kan jo sammenlignes det med at man fra kyr bruker tungen som pålegg.

Endret av Otto Jørgensen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Annar Tangen

Tørkede fiskehoder er en stor ressurs som har blitt dårlig utnyttet i Norge.

 

Fiskehodene blir solgt til Nigeria, som maler dem opp og bruker pulveret som smakstilsetting og proteintilskudd i mat.

 

Island tjener store penger på dette produktet.

 

V.h.

Odd Annar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Alvin Andreassen

Fiskehodene ble alltid, om mulig, tatt vare på og tørket. Torsketunger ble ansett, også i dag, som en delikatesse. De tørkete fiskehodene ble brukt når man kokte løypning til husdyra, og da spesielt til melkekyrne. De av oss som har vokst opp under naturalhusholdning, er vel fortrolig med dette. De tørkete fiskehodene ble vel også malt opp til fiskemel.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Elisabeth Lier

Hei til dere.

 

Interessant informasjon.

 

MVH

Elisabeth

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Odd Annar Tangen

Enig med deg Alvin.

 

Fint innlegg.

 

Jeg kan huske at mine besteforeldre på Sørøya hengte fiskehoder til tørsk. De hadde sauer, som bestemor styrte mens bestefar med sønner driftet havet.

 

Jeg tenkte aldri over hvorfor de hadde fiskehodene til tørsk, men har i ettertid tenkt at de kanskje brukte de til fortilsetning.

 

Ellers husker jeg kongefisken hang på pakkhusloftet og viste vindretningen.

 

V.h.

Odd Annar

Endret av odd annar tangen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
erling t endresen

Interessant!

 

1012327 Hermand Martin Hermandsen Hodesamler Hartvåg 1840 Bergen 1312 1936 Skifjord Vestvågøy

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.