Jump to content
Arkivverket

Dødsårsak i 1890: Nervøs forstyrrelse. Hva innebar det, tro?


erling t endresen

Recommended Posts

erling t endresen

Min oldemor døde som dissenter. I den ikke skannede kirkeboken finner jeg hennes dødsårsak: Nervøs forstyrrelse. Jeg har undret meg over hva dette er slags dødsårsak. Er det snakk om psykiatri eller somatikk? En slags nervesykdom?

 

Oldemor var forøvrig gift med min oldefar Torkild Valand som ble forstander i den aktuelle dissentermenigheten i Egersund, og hans kone Inger som døde bare en ukes tid etter menighetens oppstart, ble den første begravelse som oldefar måtte gjennomføre.

 

Det er altså dødsårsaken jeg er ute etter å få nærmere forklaring på.

Edited by erling t endresen
Link to post
Share on other sites
Kåre Rudningen

Ein aktuell sjukdom kan vera nervefeber, som var ein hyppig nytta diagnose på denne tida. Det dreier seg om ein infeksjon med bakterien Salmonella typhi. Eit anna namn på same sjukdommen er tyfoidfeber. Dette er vanlegvis ein matboren infeksjon og er framleis ein stor fare i land med dårleg mat-hygiene.

Link to post
Share on other sites
erling t endresen

Hei igjen.... jeg må rette meg selv i overskrift og 1. innlegg: I dissenterprotokollen står det nervøs forstyrrelse, ikke nervøst tilfelde som jeg først hadde skrevet. Men diagnosen er likevel uklar for meg. Kåre: Det kan høres fornuftig ut, jeg ser f.eks. i dødsfallsprot. for Egersund at det var enkelte dødsfall med tyfoidfeber som diagnose i 1880-årene i allefall.

Edited by erling t endresen
Link to post
Share on other sites

Jeg har fundert litt over spørsmålet. Slik jeg forstår innføringene i kirkebøkene var det presten som stod for det, og hadde derfor god anledning til å gi uttrykk for sitt (personlige) syn på begrepet dissentere. Kanskje ligger i nervøs forstyrrelse ikke mer enn at han syntes dissentere var noe over-religiøse utbrytere.

JanM

Link to post
Share on other sites
erling t endresen

Jan: Ja, men husk at det er oldefar selv (forstanderen) som har gitt sin kone - oldemor - denne dødsårsaken. Tror neppe dette er riktig forklaring, Jan, men et artig innspill!

Link to post
Share on other sites
erling t endresen

Så, etter sletting av mer enn 21 MB fra før innlagde filer/ bilder håper jeg det nå lar seg gjøre å legge inn oldemors dødsårsak..... jess! :-)

post-216-0-30526400-1388247667_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.