Gå til innhold
Arkivverket
Ole Henrik Ystehede

Tingbok Idd og Marker 1665 - Mads Snekketorp

Recommended Posts

Ole Henrik Ystehede

Hei, nedre halvdel av siden

 

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:rg_read/29100/22/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-rg20090603630493.jpg

 

omhandles Mads Snekketorp mht hans hustru Lucia Olsdatter - hennes fattigdom ved ekteskapsinngåelse, kanskje bakgrunn for denne. Jeg klarer ikke lese teksten ordentlig, eller få sammenheng i den.

 

Det kan nevnes at Mads Snekketorp selv langt fra var fattig - hans far Peder var lensmann og eide Snekketorp og Lund, hans morfar Willads Hejer var en av Idds største eiendomsbesittere og ¨både Mads selv - i mange år senere lensmann - hans sønn og sønnesønn Peder og Gunder - var av de bedre stilte og jordeiende, til sammen er det her fem generasjoner lensmenn.

 

Alt som kan finnes ut av om hans kone Lucia Olsdatter - dette er det eneste sted hun nevnes - er veldig interessant for de fleste med aner på Idd. Hun er stammor for svært mange, og kan være en datter- eller sønnedatter til Lucia Brynildsdatter, stammor til presteslekten Dorph (Torp).

 

Supert om noen kan hjelpe med tyding her.

 

vh Ole Henrik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Atle Brandsar

Madz Snechetorp foreholt Allmue udj dag, omb det iche var dem/:

vitterligt, at der hannd først komb udj Egteschabff med sin hustrue

Lucia Oelsdatter, hindes boe da ganndsche var for armed saa hun

Intet eyede, intet aff boeschabff eller Anndet, Huortill meenige

Mannd Suarede, Att det Vordend/: __om Vitterligt, der Madz

Komb udj egteschab med Lucia, var hun aldeelis intet eyendes, och

Neppe dj Klæder hun kunde schiule sig udj, huoreffter hand var

Thingsvidne begierendis, det vj iche viste samme at benegte,

vdj Madz Snechetorps sted Thore Galde, aff E__gdal, kaldet

till laugrett. –

 

Dette fortel nok ikkje meir enn at Lucie var så fattig at ho knapt åtte "kleda ho kunne gøyme seg i". Mats fekk tingsvitne på det, truleg for å verne seg mot framtidige kravsmenn i buet - eller kanskje meir sannsynleg: at Lucie var fråfallen då han no tok ut dette tingsvitnet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ole Henrik Ystehede

Hei, tusen takk!

 

Det var interessant - Mads var selv ganske så vel beslått, men det var harde tider og det kan være mange grunner til armodet. Dersom hun var av presteslekten på Torp, var det nok først og fremst hennes søsken eller søskenbarn som kom til gods - presten Nils Olufsen og broren Peder Olufsen (Normand, med tittel major) . Hennes sønnedatter Lucia Pedersdatter ble gift med Hans Eriksen som bodde på Torp, og på skiftet fra 1748 står dette som hennes odelsgods. 1723 var gården eid av sal. Hans Jacobsen Wulfs arvinger, han var gift med en datter av presten Nils Olufsen. Så spørsmålet er om Hans Eriksen har kommet til gården en gang på 1720-tallet gjennom sin kone Lucias odelsrett. Det er ikke bevart pantebøker på Idd før 1738, så her får jeg nok lete annet steds.

 

Av Mads sine barn kjenner jeg med sikkerhet tre: Peder Madsen, som tok over Snekketorp og mer gods dertil, Else Madsdatter gift med Jens Larsen Aas (kjent for å ha vært med den velkjente klokkeren fra Idd, Ole Svendsen Bakke, da denne skjøt den svenske oberst Baltzer ved bakhold i 1716) og Anne Madsdatter, gift med Nils Simonsen Klepper og dermed mor til Anders Nilsen Klepper.

 

Alle disse har etterslekt, og en ganske så stor en, både på og utenfor Idd. Som en kuriositet kan nevnes at samtlige tre - Peder, Else og Anders - er å finne på Ari Behns slekstre - hans morfars farslinje går rett tilbake på Jens Aas. Det har vært mange Lucie-er i samtlige grener, og dette navnet er kun å finne i disse linjene på Idd. Så da er det naturlig at Lucia Olsdatter har vært samtlige tres mor.

 

Igjen takk for hjelpen!

 

vh Ole Henrik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.