Gå til innhold
Arkivverket
Synne

Skifte av etternavn.

Recommended Posts

Synne

Rolf Oskar Johansen, født i 1900, gift med Lilly (f. Meyer i 1896) Byttet senere etternavn til Jerman. Hva kan grunnen til dette bytte være? Ser at han har hatt en bror som het Jerman som mellomnavn. Dette har vært et stort spørsmålstegn for min familie, da vi trodde vi kunne ha aner i Øst-Europa (der dette er et vanlig etternavn), men jeg kan ikke finne noen link til utlandet for den familien.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Lov om personnavn ble vedtatt i 1923. Etter denne lovens paragrafer 7-9 kunne man søke om å få nytt slektsnavn gjennom søknad. Noen av vilkårene er er gitt i paragraf 8. Jeg antar at det her har vært snakk om en søknad til Justisdepartementet. Og så sant man ikke krenket vilkårene i loven, ville man få tillatelse til å ta nytt slektsnavn:

 

§ 7. Bevilling til å anta eller forandre slektsnavn eller til å forandre navnets skrivemåte meddeles av Kongen eller den han bemyndiger.

§ 8. Bevilling bør i almindelighet ikke gis til å anta:

  1. navn med utenlandsk klang eller skrivemåte;
  2. navn som hører til de mer utbredte efternavn;
  3. navn som er i bruk som fornavn og som ikke efter sin oprinnelse er slektsnavn.

§ 9. Bevilling kan bare meddeles med samtykke av dem, som allerede bruker et navn som slektsnavn, eller som har rett til å anta det som slektsnavn efter § 5, post 1, når der søkes om antagelse av samme navn, og navnet ikke hører til de mer utbredte. Det samme gjelder bevilling til antagelse av et lignende navn, når forveksling må befryktes å kunne opstå, og ikke noget av navnene hører til de mer utbredte eller ar en tilsvarende likhet også med et sådant navn.

For umyndige gis samtykke av foreldre eller verge.

Ved anvendelsen av foranstående bestemmelser på navn, som består av flere ord, betraktes hvert enkelt av disse som et særskilt navn.

 

(Hentet fra: http://www.hoelseth.com/acts/act19230209-002.html)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.