Gå til innhold
Arkivverket
Liv Bævre

Medgift/ heimanfylgje på 1800-tallet

Recommended Posts

Liv Bævre

Jeg lurer på om medgiften/ heimanfylgje på 1800 tallet var kvinnens særeie? Var det bare kvinner som fikk heimanfylgje?

Var det lover og regler om dette eller var det kun en skikk/ praksis som ble praktisert likt/ forskjellig fra familie til familie?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ann-Mary Engum

Store norske leksikon:

 

brudegaver  

Brudegaver, er i videre forstand alt det bruden får til foræring av slekt og venner i anledning av sitt bryllup, i snevrere forstand det hun får til personlig bruk av brudgommen. Brudegaver ble særlig utredet i form av en medgift fra hennes eget hjem. I en rekke kulturer, bl.a. hos de nordiske folk, ble denne medgiften gjengjeldt ved en like eller halvt så stor gave fra brudgommen (i Norge henholdsvis kalt heimanfylgja og gagngjald, þriðjungsauki eller tilgjǫf).

I senmiddelalderen utviklet dette gavevesenet seg stadig mer. Morgenen etter bryllupet overrakte således brudgommen sin hustru, når hun hadde båret linkledet med rette, det såkalte línfé; ektet han en enke, fikk denne derimot «benkegave» (bekkjargjǫf). Etter hvert ble disse forskjellige gavene blandet sammen, også med den såkalte mund, og med det fjernere slektninger og venner brakte med, «la i brudeskålen», mens brudeparet satt på brudebenken. Gjestene drakk én for én brudeparets skål og la derpå sin brudegave i den tømte øl- eller vinskålen etter det gamle ord: «en tærepenge, ærepenge og nødskilling». Foreldres gave var alltid «fri», mens søskens skålgaver ble krevd igjen. Det finnes eksempler på at gamle barnløse folk gjorde «pengebryllup» for å få sine «skålgaver» tilbake.

Disse skikkene var vanlige i Norge til begynnelsen av 1700-tallet, og ble tatt opp igjen på 1800-tallet. De gamle gaveskikkene falt bort etter hvert og ble avløst av friere former. Men et praktisk formål har skikkene fremdeles, både når brudeparet på forhånd uttrykker ønske om bestemte ting og når slekt og innbudte gjester velger gaver. Som før er det tale om ulike former for utstyr (pengegaver kan også forekomme) som de nygifte trenger for å sette bo.

http://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fsnl.no%2Fbrudegaver&ei=UJwhU6H6K6e_ygOqh4IQ&usg=AFQjCNEr8LrZZe4wABNUjzDTVO3ZjPWNPg&sig2=oH-A6Dng2A8P1LWHjFzqoQ&bvm=bv.62922401,d.bGQ

 

 

 

 

Du bør bruke ditt fulle navn som visningsnavn. :)

 

 

 

Mvh Ann-Mary

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Liv Bævre

Takk for svar.

Liv B

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.