Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Espen Tjernshaugen

Ødeskaug i Sande VF, skifte e. Anne Halvorsd. d. 1771 – slektslinje til Granerudstøen og Gjøfjeld på Nesodden Ak.

Recommended Posts

Espen Tjernshaugen

Sandeboka s. 319, gården Ødeskaug forteller om ei Anne Halvorsdatter som det skal ha blitt skiftet etter. Hun ble begravet i Sande 20 sep. 1771, det er sjekket ut og stemmer. Men dette skiftet er for meg umulig å finne. Har begrenset meg til skiftekort og skifteprotokoll for Nordre Jarlsberg sorenskriveri, og har sett i tingboka frem til og med vårtinget 1772 for Sande. Panteregisteret er sjekket men jeg har ikke sjekket pantebøkene.

 

De opplysningene som Sandeboka gir om arvinger og slekt er for meg veldig interessante, det gis et et bilde av 4 søsken:

 

1. Avdøde Anne Halvorsdatters mor, som trolig var ei Andersdatter.

 

2. Ole Andersen, dette er Ole Andersen Granerudstøen på Nesodden, død 53 år gl. i 1724.

 

3. Arne Andersen Hyfjeld på Nesodden. Hyfjeld er vel helst en feiltolking av Gyfjeld, altså Gjøfjeld på Nesodden. En Arne Andersen fra Frogn ble 1719 viet i Nesodden med Mari Svendsdatter Munkerud, det kan være samme mann.

 

4. Anders Andersen Folhaug. Jeg har ikke funnet navnet Folhaug, det nærmeste er Fålehaugen u S. Fåle i Nordby. *EDIT* se innlegg 2.

 

Ønsket er å kunne sjekke opplysningen fra Sandeboka mot originalskiftet, og håpet er altså at noen vet hvor dette er å finn

Edited by Espen Tjernshaugen

Share this post


Link to post
Share on other sites
Espen Tjernshaugen

Da fant jeg endelig skiftet etter å ha letet gjennom fra begynnelsen. Denne protokollen finnes det et register til, men dette skiftet er altså ikke innført der – nok en påminnelse om at registre ikke er helt å stole på.

 

Kildeinformasjon: Vestfold fylke, Nordre Jarlsberg sorenskriveri, Skifteprotokoll 10 (Hc 0010), 1761-1773, oppb: Statsarkivet i Kongsberg.

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:sk_read/25348/258/

 

Som jeg håpet ga opplysningene fra skiftet mer detaljerte og bedre opplysninger enn det som finnes i Sandeboka om Anne Ødeskaugs morbrødre:

 

1. Ole Andersen blir også her knyttet til Granerudstøen på Nesodden, og jeg får enda en bekreftelse på at hans sønn er identisk med borger og handelsmannen i Christiania, Iver Olsen Aarøe.

 

2. Arne Andersen som før hadde bodd på gården «Dyfield» på Nesodden, det kan ikke være annet enn Gjøfjeld.

 

3. Anders Andersen – forfatteren av Sandeboka har gitt ham bostedet «Folhaug», det teksten i skiftet egentlig sier er at han også hadde vært bosatt på Folloug, altså Nesodden i Follo (forslaget om Fålehaugen i Nordby kan dermed strykes).

 

Formålet med tråden er nådd, de 4 er etablert som søsken selv om Anne Halvorsdatter Ødeskaugs mors navn enda ikke er kjent.

Edited by Espen Tjernshaugen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.