Gå til innhold
Arkivverket
Håvard Moe

Konvertering til/fra katolisisme på midten av 1700-talet

Recommended Posts

Håvard Moe

Eg lurer på om det er nokon som veit noko om korleis eventuell konvertering frå luthersk til katolsk kyrkje vart handsama kring midten på 1700-talet. Eg har eit døme på ein person som vert gift og døyper barn i den Lutherske kyrkja, som seinare er registrer konvertert "fra den Romersk Catolscke til den sande Lutherske Religion" (link, midt på venstre side).

 

Eg har lest om rettssakar mot påståtte katolikkar på 1600-talet, og har vel hatt inntrykk av at det ikkje var noko særleg friare utover 1700-talet. Å vere katolikk var vel forbudt fram til dissenterloven kom i 1845, og i alle fall på 1600-talet behefta med trussel om dødsstraff. Vil ei slik konvertering som vist over vere nok til å klare seg unna straff, eller burde det finnast rettsdokument om ei slik sak?

Endret av Håvard Moe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Svein Arnolf Bjørndal

På 1700-tallet kunne katolikker fint konvertere til protestantismen, men ikke det motsatte. Om det var noen formell "opplæring" i den lutherske kristendom før konverteringen, vet jeg ikke.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Håvard Moe

Eg går ut frå at katolikkar ikkje utan vidare kunne gifte seg eller døype born i ei luthersk kyrkje...? Det verkar for meg som dømet over (eg ser linken har falt ut, får fikse det når eg kjem heim i ettermiddag) har vore medlem i "statskyrkja" og vorten gift etc. for så å ha konvertert for ei periode før han vender attende til den "sande Lutherske" kyrkja...

Endret av Håvard Moe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
David Widerberg Howden

Jeg har også en slik sak i slekta. Ifølge familieopptegnelsene var min 4-tippoldefar Nicolaus Mathias le`Fevre parykkmaker, språklærer, lærer i fornemmelig fekting og katolikk. Svigerforeldrene nektet å godta den hissige franskmannen som svigersønn, men de ble til slutt gift..

 

Av de kildene jeg har funnet fra borgerskapserklæringen som parykkmaker i 1766 og da han giftet seg i 1765, bekjenner han seg til den lutherske religion. Før borgerskapet hadde han arbeidet som haarskjærer i to år (antakelig i lære?).. Hadde vært interessant å funnet ut om det finnes registrert en eventuell konvertering. Han skal ha rømt til Trondheim og unnsluppet fangenskap hos ottomanske sjørøvere, men hva som er riktig er ikke lett å finne ut..

Endret av David Widerberg Howden

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.