Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Bjørn A Løkken

Adgangspass til riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814

Recommended Posts

Bjørn A Løkken

Kom over en artig liten sak for en stund siden . Det jeg ikke var klar over var at Eidsvollmennene måtte ha eget adgangspass for å kunn komme inn i Eidsvollbygningen i forbindelse med utarbeidelsen av grunnloven i 1814 .

 

Legger ved bilde av adgangspasset til Christian Hersleb Hornemann .

 

Takk til Hans Henrik Hornemann ved Reinsklosteret " i / utenfor" Trondheim for den digitale avfotografering av passet og CHH sin signatur .

 

Hans Henrik Hornemann fortalte meg at hans bestefar fortalte ham , at da kong Olav var på besøk på Reinsklosteret på 1970 tallet , så hadde Kong Olav uttrykt sin begeistring over adgangspasset for noe slikt hadde han aldri sett før .

 

H H Hornemann snakket med sin far som kunne fortelle at C H Hornemannn i sin tid ( 1814 ? ) hadde kjøpt et utkast til Grunnloven , men at han senere donerte dette til Vitenskapens selskap / Universitetet ?  Det skal jeg snuse opp ja .........

 

Det må understrekes at jeg ikke nedstammer fra C H Hornemann , men at et slektskap finnes som bunner ut i 2 av døtrene til Henrich " Engelskmann " Sommerscales og hustru Anna Rorig , ja det gjør det . Moro det og ........

post-535-0-17686200-1403710538_thumb.jpg

Edited by Bjørn A Løkken

Share this post


Link to post
Share on other sites
Astrid K. Natvig

Stilig!!!

Må være skikkelig moro å ha noe sånt i "arkivet",

 

mvh. Astrid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Knut Holt Sandblost

Hei :)

 

Så vidt jeg vet er det ikke bevart så mange slike adgangstegn. Tidligere ble det sakt at det var tre: et i Eidsvollsbygningen, et på museet i Arendal (doktor Møllers) og et i privat eie (lensmann Lilleholts). Så Hornemanns må være det fjerde kjente!

 

Adgangsbevisene ble utstedt da eidsvollsmennene overleverte fullmaktene fra valgene. Da ble navn og tittel påført kortene, som så ble stemplet med Den norske løve.

 

PS: I forbindelse med grunnlovsjubileet var over 2000 ungdomsskoleelever på Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand og fikk en smak av 1814. Alle sammen fikk utdelt adgangsbevis som var kopier av lensmann Lilleholts - med sitt eget navn selvfølgelig.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.