Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Bjørnar Tuftin

Edvard Torstensen, utvandret for å unnslippe militæretjeneste?

Recommended Posts

Bjørnar Tuftin

Edvard Torstensen Langbråten (Edward Thuftin) ble født 17.11.1882 og konfirmert 7.6.1897. Dåp og konfirmasjon i Begnadalen sogn, Sør-Aurdal. Han utvandrer i 1904, men registreringen ut av landet (Oslo 30.9.1904) og inn i USA er i den yngre broren Torvald Torstensen Langbråtens navn. Diverse andre opplysninger gir et godt grunnlag for å si at det faktisk er Edvard som emigrerer, og ikke Torvald: http://www.tuftin.net/genealogy/e497.htm

 

I følge Edvards sønn snakket faren om å ha vært i militæret i Norge, og det er en mulig forklaring på hvorfor han brukte feil navn, men jeg har ikke funnet en kilde som bekrefter dette. Jeg har lest gjennom militære ruller for distriktet, men disse ser ut til å være ført senere, så selv om de inkluderer aktiviteter fra den aktuelle perioden så vil kanskje ikke noen som har forsvunnet tidlig fra tjeneste befinne seg der. Finnes det andre kilder fra Sør-Aurdal/Oppland der jeg kan lete etter f.eks. etterlysning av manglende soldater?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Statsarkivet i Hamar

Vi finner Edvard Torstensen Langbråten i loddtrekningslisten for Sør-Aurdal fra 1904, arkivert i eske 1184 i arkivet etter Fylkesmannen i Oppland. Listen er ført i forbindelse med sesjonen 25. og 26.8.1904, og i følge denne er han funnet stridsdyktig. Det er derfor mulig at det kan finnes opplysninger om han i årsklasserullene fra Valdres bataljon i arkivet etter Infanteriregiment 6, som oppbevares i Statsarkivet i Oslo. Vi har gått gjennom forelegg og resolusjoner for den aktuelle perioden i arkivet etter Valdres fogderi, men kan ikke se at Edvard Torstensen har blitt bøtelagt for å ha forsvunnet fra tjeneste.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bjørnar Tuftin

Flott! Det bekrefter mine antagelser om at Edvard pyntet litt på historien til sine etterkommere i USA. Jeg hadde gått gjennom rullene ved Statsarkivet uten å finne noen relevant opplysninger før denne meldingen. Og om han var til sesjon sent i august og faktisk utvandret sent i september er det jo naturlig at det ikke er noe å finne i rullene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.