Gå til innhold
Arkivverket
Cecilie Simon

Hvem var Christen Thordsen/Thoresen (ca 1682-1754)?

Recommended Posts

Cecilie Simon

Jeg er på leting etter Christen Thordsen/Thoresen sine foreldre og fødested. Han skal være født ca 1682 (død 1754, 72 år gammel). Jeg er usikker på om hans far het Thord, eller om Thordsen/Thorsen er et familienavn. 2 døtre vokste opp og brukte Christensdatter Thoresen. Selv ser det ut som om Christen konsekvent brukte Thordsen.  

Jeg finner Christen første gang i Christianaia, 5. sep 1712 da han får skjøte på en gård av Maren Sal  Kølstad. Han benevnes Mons[iør] Christen Thordsen og har tydeligvis en posisjon i samfunnet allerede da. Christen fikk borgerskap som sagbruker etter bevilgning av 21. des 1712. Jeg finner ham senere årlig i skattemantallene og i 1722 står det at familien bodde i Nordre kvarter: "306 Christen Torsen, har Saugbrug og liden huus næring."

 

Christen gifter seg svært godt, etter konglig bevilgning "i huuset" den 19. des 1713 med Eunichen Emmichsdatter Sparre, datter av Emmiche Jørgensen Sparre og Maren Knudsdatter. Forlovere var 2 stk Vogt. Kanskje J Poulsen Vogt og D (eller O) Poulsen Vogt? http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7245&idx_id=7245&uid=ny&idx_side=-53

Familien Vogt var også fremtredende ved flere av barnas dåp. Er det Christen eller hans kone Eunichen som har tilknytning til Vogt, som tydeligvis er en fremtredende familie i Christiania på denne tiden?

Ved skifte etter svigermoren Maren i 1714 ser det ut som om Christen har en fremtredende rolle, og ikke alltid er enig med sin svoger Simen Jørgensen. Christen er også verge for sin kones lillebror Jørgen.

Når Christens datter Karen dør på Strømsø i 1788, skriver presten at hun følger etter sin mor, far, 4 brødre og 2 søstre, og at hun begraves fra sin søster Mad Lor[entz] Elster. Denne presten hadde orden på sysakene, så det er ingen grunn til å tvile på opplysningene hans og at søskenflokken bestod av 4 gutter og 4 piker. Han skriver også at hun er født i Christiania 15. okt 1720. I så fall har presten i Vår Frue glemt å føre henne inn i kirkeboken. Presten i Vår frue er dessverre ikke like nøyaktig som ham i Strømsøe 3/4 århundre senere, og det er derfor litt vanskelig og sortere Christens barn og når de fødes/dør. Det ser allikevel ut som Christen og Eunichen får følgende barn, alle født i Christiania. Det er morens side som oppkalles først, hvilket vel kan tyde på at Eunichens foreldre var mer velstående enn Christens:

·         Emmiche (oppkaldt etter morfar) f. 1515, døpt 8. aug. Død 1716, begravet 26. februar "Christen Thorersens barn Synd S: [søndre side] med tolf Klok[ke]"

·         Maren (oppkaldt etter mormor) f. 1717 døpt 17. aug.

·         Karen (oppkaldt etter farmoren???)f. 1719, døpt 11. mar. Død 1719, begravd 20 mar. "Christen Thordsen lidet Barn" Dette kan være Maren, men datoen og henvisningen til "lidet" tyder på at det er Karen

·         Karen f. 15. okt 1720 død 17. nov 1788 på Strømsøe. Jomfru. Dåpen hennes er ikke innført i Vår frue. Dette kan naturligvis tyde på at denne Karen er Karen over, men både årstall og tid på året stemmer ikke overens med det presten oppgav ved Karens død i 1788.

·         Guttebarn? død 1724, begravd 18. jul. Ikke angitt døpt. Vet ikke barnets kjønn, men besto søskenflokken av 4 gutter og 4 piker, er nok dette en gutt.

·         Paul f. 1726. Hvem er han oppkaldt etter? (Er han oppkaldt etter Poul Vogt?) Hans søster (neste i rekken) Cathrine Sophie kaller en av sine sønner Paul Vogt). Christen begraver et lite barn 31.mai 1732, er det ham? Kan også være Maren?

·         Cathrine Sophie, (er hun oppkaldt etter C S Poulsdatter Vogt, Puol Vogts datter???) f. 1728. gift i Christiania med sin fetter (på morssiden) Lorentz Elster 21. sep 1753. Død på Strømsøe 13. des 1798. Har bl.a sønnen Paul Vogt Elster.

·         Toer f. 1732, døpt 23. des. Er vel han som dør 1733, begravd 12. feb.

 

Christen dør i 1754 i Christiania, begraves 6. mai med alle klokker og hele sulamitten. Ingen skifter hverken etter ham eller hans kone Eunichen som var død i 1747.

Er det noen som kan hjelpe meg videre med hvem som var Christens foreldre og hvor han kom fra?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.