Gå til innhold
Arkivverket
Svein Arnolf Bjørndal

Haukrud eller Haukerud en plass ved Kongsberg, eller et navn tatt med fra et sted?

Recommended Posts

Svein Arnolf Bjørndal

17/6 1724 ble Søren Gulliksen Hauchru begravet i Kongsberg, uten aldersangivelse.

 

11/7 1741 ble Sigrid Olsdtr. Houcherue, sal. Søren Gulliksens, pensj., 60 år, begravet i Kongsberg.

 

Søren Gulliksen døper barn i Kongsberg fra 1701-1715, og nevnes ikke da med navnet Haukrud eller Haukerud, men det er sjelden at annet enn patronymer nevnes så tidlig i kirkebok for Kongsberg.

 

Søren Gulliksen nevnes også som fadder i 1698 og 1699 for barn av Johan Fredriksen Stengelsrud. Dennes kone het Ane Gulliksdatter (ca. 1666-1736), så hun kan godt ha vært en søster av Søren.

 

Videre kan Søren Gulliksen ha vært identisk med den Søren Gulliksen som i manntallet for 1687 nevnes som bühntrekker ved pukkverket.

 

I manntallet 1711 sies det om Søren Gulliksen at han var f. i Kongsberg, 38 år, han hadde arbeidet 10 år som jung, 4 år som knekt, 16 år som understiger i pukkverket. Han hadde eget hus.

 

Trolig var en bror Ole Gulliksen, som i følge manntallet 1711 var f. i Kongsberg, 34 år, han hadde arbeidet 8 år som jung, 8 år som knekt, 8 år som sprenger og 1 år som hauer. Han hadde eget hus. Ole Gulliksen var fadder sammen med Ane Gulliksdatter for Søren Gulliksens barn i 1711, og han var fadder i 1703 for Johan Fredriksen Stengelsruds barn. Oles kone, Johanne Tobiasdatter, var fadder for JF. Stengelsruds barn i 1709. Ole Gulliksen nevnes i manntallet 1729 under sjakt- og understigere som 56 år og født i Kongsberg. 

 

Både Søren og Ole Gullikssønner skal altså ha vært født i Kongsberg, men de eneste stedene jeg hos Rygh har funnet noe navn Haukerud er i Brandval og Nord-Odal. Så er Haukrud/Haukerud i dette tilfellet et plassnavn i Kongsberg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.