Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Svein O. Tislevoll

Oldemor som døde i 1938, og skifteopplysninger.

Recommended Posts

Svein O. Tislevoll

Hei,

 

hvor finner jeg opplysninger om skifte etter en oldemor som døde 27. mars 1938. Det som jeg vet er at dette skiftet var offentlig, på grunn av at en av arvingene var under myndighetsalder. Har også ett papir fra Sorenskriveren i Sunnhordland, der det står hvor mye penger det var i arv til hver av arvingene, papiret er fra 9. februar 1939 (Sunnhordland skifterett) Vet også at alt løsøret ble skrevet opp, så da skal det kanskje finnes en liste i ett eller annet arkiv over disse gjenstandene, hvor kan jeg isåfall få tak i disse papirene med opplysninger ?

 

Vh. Svein

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yngve Nedrebø

Melding om dødsfallet skulle sammen med liste over arvingene bli levert lensmannen, som så videresendte til skifteretten ved utgangen av måneden. Dersom det var umyndige arvinger, eller det var ønske om offentlig skifte fra noen av arvingene, skulle lensmannen foreta registrering i boet. Det skal føre fram til en liste over boets gjenstander. Den skal stå i lensmannens registreringsprotokoll. Avskrift av denne skulle sendes skifteretten. Så ville det bli forhandlinger i skifteretten, et eller flere møter, før boet ble tatt opp til slutning og utlodning. Utlodningen er resultatet av skiftebehandlingen, med oversikt over hvor mye som kom til arv til hver av arvingene. Dette siste er ført i skifteutlodningsprotokollen til sorenskriveren.

 

Svaret på spørsmålet er at materialet fra skiftet vil være å finne dels i lensmannsarkivet, og i hovedsak i sorenskriverarkivet. Begge arkiver vil havne i statsarkivet, for Sunnhordlands del i Statsarkivet i Bergen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svein O. Tislevoll

Takk for grundig svar, Yngve!

 

Vet du hvor lenge det er før slike dokumenter fra 1938 - 39 havner i Statsarkivet i Bergen, eller hva jeg må gjøre for å få kopi av materialet, er lensmannsarkivet og sorenskriverarkivet på Stord eller i Bergen?

 

Vh. Svein

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yngve Nedrebø

Det er nok Statsarkivet i Bergen som sitter med det aktuelle materialet. Vi har fått materialet fra skifteretten i Sunnhordland til opp på 1970-tallet, og de arbeider med å sende mer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svein O. Tislevoll

Takk,da sender jeg et brev (eller E-post) til dere om en stund, med forespørsel etter dokumenter når det gjelder skiftet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.