Gå til innhold
Arkivverket
Cecilie Simon

Var Eli Reiersdatter Mørk i Høland datter av Reier Børgersen Buenes?

Recommended Posts

Cecilie Simon

I Karlsrudslekten fra Trøgstad av Kari Elisabeth Raanæs Herland, Inger Johanne Bredeg Karlsrud s 493 er barna til Reier Børgersen Nordre Buenes i Høland kartlagt av Odd Ottesen. Datter nr 4 er sagt å være Eli Reiersdatter g.1 med Unuld (ulorsen?) Mørk, g. 2 med Christen Simensen Mørk.

Reier Buenes eide 15 Lspd i Mørk før han døde ca 1660. Han betaler odelsskatt av dette. Etter hans død ble dette fordelt på hans kone Maren og hans svigersønn Ole Egeberg i Båstad. Etter hvert overtok Ole hele odelen i Mørk, og i 1677 står han som eier alene (Maren er død i 1673).

 

Når det holdes skifte på Mørk i Hønes etter Eli Reiersdatter mann Christen Simensen 7. mar 1689,

 

http://arkivverket.no/URN:sk_read/25572/110/

 

arver enken, sønnen og datteren i Mork, men dette er kjøpegods med bøxel. Jeg er fortsatt i nybegynnerfasen av å forstå dette med arv og jordegods på denne tiden, men hvis Eli var Reier Buenes sin datter, burde ikke dette være odelsgods og ikke kjøpegods?

Jeg har også funnet en del transaksjoner i panteboken for Buenes i Høland og Berger i Eidsberg. Der går det tydelig frem at Reier hadde sønnen Laurits, svigersønnen Ole Egeberg (gift med Siri Reiersdatter), svigersønnen Amund Bjørnstad (gift med Ingeborg Reiersdatter) og salige Siri Reiersdatter, salige Mads Berger i Eidsberg og deres tre sønner. (De hadde også en datter som levde i 1662, dette kommer frem i en rettssak om odelen på Berger).

Eli og hennes mann eller barn (Eli Unuldsdatter og Reier Christensen) nevnes aldri i disse transaksjonene.

Er det da sannsynlig at Eli er Reier Buenes sin datter, eller er det kanskje noen kilder jeg ikke har funnet som beviser noe annet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.