Gå til innhold
Arkivverket

Slekten Foss fra Bjelland i Vest-Agder


Elsa W. Adalberon
 Del

Recommended Posts

Mange takk Leif Erik, der var noen små godbiter igjen, skal se på SAK om Reer Olufsen som var gift med Susanna, var Oluff Ågedal sin sønn, jeg har ikke de gode leseegenskapene på de gamle dokumenter som du har, så det kan kansje finnes en avskrift i skiftekartoteket.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk igjen til begge to.

 

Hvor kan jeg evnt. lete for å finne fødselsåret til Ole Willlumsen Foss og hans far Willum (som da antagelig het Willum Reiersen Foss)? Jeg forsøker å nøste tilbake for å se om årstallene kan stemme. Jeg vet jo at min tipp-tippoldefar Willum Foss var født 1742 (døpt 24.11. 1742), og han var sønn av Ole Willumsen Foss som døde 1753. Det skulle bety at Ole W. Foss var født ca 1700 (?), muligens før.  Reier Olufsen  ble født 1628, så Willum Reiersen Foss må da være født i tidsrommet  mellom 1650-70. Hvilke kirkebøker kan jeg lete i  - - hører dette området inn under Oddernes? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei Elsa, det eneste håpet er om en kan finne et skifte, eller flere, om at Reer Olufsen er sønn av Oluf Ågedal. Og med flaks at han er fødd i 1628 som du nevner, så finnes der skifter fra omkring 1670, men en må kansje ha litt flaks. Husker ikke i farten om der finnes noe fra Ågedal i de deponerte privatarkivene på SAK. Men jeg skal innom over helgen, og da skal jeg kikke. Det var en liten nøtt det her.

 

Torleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så langt jeg kan se blant skiftekortene, er det ikke noe skifte etter Reier Olsson på Ågedal. Jeg vet ikke når Willum Reiersson var født, men Ole Willumsson sies jo å være 22 år ved skiftet etter faren i 1738 (den andre Ole var 10, ifølge skifet, så det var neppe han som giftet seg i 1740). Ytre Ågedal hører til Bjelland, og der begynner kirkebøkene i 1727.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for flere opplysninger, Torleif og Leif Erik. 

 

Leif Erik, du som klarer å tyde den gotiske skriften fra skifteprotokollene, - står det også noe om de andre barna og deres alder?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg mener det står (med forbehold; særlig det som står helt nederst på siden er vanskelig å lese): ældste Sønnen Reijer Willemsen boende her paa gaarden Mandflaa, dernæst Thore Willemsen, myndig og tienende hos her oberst Lieutinant Fridschler i Undal, Ole Willems. paa 22de gl., Niels Willems paa 17 aar gl., som er sadt til haandværk hos Een Smed i Christiansand, Joen Willemsen paa 12 (?) aar gl., som er hiemme paa gaarden, og Olle Willems. den yngre = 10 aar gammel, ligeledis her hiemme, item Døttrene Susane Willemsdatter, voxsen og uforset, Asbør Willemsdatter, gifft med Rejer Pedersen Aagedal, Kirsten Willemsdatter, ligeledis voxsen og uforseet, og Kari Willemsdatter paa 7de aar gl., umyndig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja en liten nøtt dette Elsa.

Tok en liten tur på SAK:

Lister skifteprotokoll 5- f. 44. B.

 

Lensmann Reier Toreson skiftet 20 januar 1691

Hustru Gunvor Torkelsdatter død.

 

Barn:

Børu

Torkild

Tore

Ole

Torgie umyndig <25 år.

Guri med festemann Olle Ollesen Quafjord

Maria

Askier.

 

Her dukker der også opp en Ole Reiersen som kansje kan passe i alder? Det ække så enkelt nei.

 

Willum Reiersen fra Manflå var gift med Kari Torsdatter (i flg. Finslands bygdebok) Men dette viste du kansje?

Har sjekket privatarkivene på SAK, der finnes ingenting over Ågedal, skal ta en runde i Agderbrevene for å sjekke.

 

Torleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk, Torleif! Setter stor pris på jobben som både du og Leif Erik gjør her.

 

Jeg fikk med meg at Willum fra Mandflaa var gift med Kari Toresdatter. Bør nok skaffe meg flere bygdebøker, skjønner jeg! Foreløpig leser jeg Bygdebok for Bjelland av Magnus Breilid. Er det samme mann som har skrevet Finsland-boken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja som du ser Elsa, ligger der en annen Ole å vaker i vannskorpa også. Bygdeboken for Finsland, ja si det du, er det Kristen Lauvsland som har skrevet den tro? Men jeg tror hele skiftet etter Willum var tatt med der. Såg ut til å være en rik mann.

Pløyde igjennom Bygdeboken for Grindheim, for å se etter spor, men ingenting som kunne knyttes mot Ågedal, annet en endel jordegods.

 

Tar nok en dag i neste uke på SAK, skal se videre etter løsning. Skal få kikket i Agderbrevene også en dag.

 

Torleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner ikke helt hvor du vil nå, Torleif. Hvor skulle Reier Toressons sønn Ole komme inn i dette bildet? Han kan umulig være far til den Reier Olsson som var 36 år i 1664, og alt tyder vel på at det var denne Reier Olsson som var far til den Willum som var far til den Ole Willumsson som giftet seg i 1740. Er du ikke enig i det?

 

Det er ellers alltid sunt med en viss skepsis i møte med bygdebøkene, særlig de som ikke er av nyere dato (men også nyere bygdebøker tar til tider feil eller er mangelfulle)!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg følgende nedtegnet:  Reher Thoresson Aagedall , lensmann fra 1610-38, fikk sønnene Olluff, Thore og Jon. Olluff og Thore fikk hver sin sønn ved navn Reier, altså Reier Thoresson og Reier Ollufson, og sistnevnte fikk en sønn ved navn Willum. Og som du skrev litt tidligere i denne tråden, Leif Erik, så er det jo temmelig sikkert at denne Willum Reiersson var far til Ole Willumsen Foss (som var min tipp-tipp-tippoldefar, etter hva jeg kan regne ut). Ole fikk sønnen Willum som igjen fikk sønnen Ole Henrik, som ble far til Frithjof Foss, forfatteren av Arendal Byes Historie. Denne Frithjof var min oldefar. Hans datter Esther Foss giftet seg med Christian Wendel (Wendel-slekten som kom fra Bad Oldesloe i Schleswig-Holstein).Esther var min farmor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ser riktig ut, Elsa. Men jeg må ta det forbehold at siden dette er en gren jeg ikke selv har jobbet med, vet jeg ikke hvilket kildegrunnlag det er for å si at den eldre Reier Toresson hadde sønnene Ole, Tore og Jon, og heller ikke om det er primærkilder som viser at den Reier som var gift med Susanna Pedersdtr, var sønn av Ole Reiersson.

 

Når det gjelder slekten videre bakover, er Per Selands artikkel "Gamle Audnedal-slekter", Årsskrift for Agder Historielag 41 (1962-63), s. 17-48, nyttig lesing.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Leif Erik: kilden til disse opplysningene er Bjelland Bygdebok av Magnus Breilid, der det står (s.23) "Etter Reher nemnest borni: Olluff, Thore og Jon. Dei tvo førstnemnde blei på Ågedal medan Jon, f.1606, kom til Skofteland og hadde sønene: Guttom (g.h. Berte Hoskuldsdtr.), Tore (g. 3 gonger) og Reher Goxem (Spangereid). 

 

Far til denne Reher var 

 

"Thore Tollefson Skofteland i Sør- Audnedal, som hadde vore gift tvo gonger, og hadde med første kona borni: Jon Toreson, kapellan, seinare prest i Kvinesdal, Tollef, Stig, Reher (lensmann i Bj. og Gr.), Beritte og Anne (g.m. sokneprest Claus Pederson Friis). "

 

Disse opplysningene er alle hentet fra samme bok, dvs Bygdebok for Bjelland av Magnus Breilid, s.22 og 23. Det står med andre ord ikke hvilke barn Thore Tollefson Skofteland hadde med kone nr 2, iallfall ikke i denne sammenhengen.

Endret av Elsa W. Adalberon
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så er jo spørsmålet hvilken kilde bygdebokforfatteren har. Det finnes sikkert en primærkilde for dette, men jeg har for lenge siden sluttet å tro at slektsforhold  være på en bestemt måte bare fordi det står i en bygdebok. :)

Når det gjelder faren, Tore Tollefsson, er skiftet etter han fra 29. okt. 1600 gjengitt flere steder, bl.a. i en rettssak fra 1708; Lister tingbok 33 (1708-1709), fol. 1b: http://arkivverket.no/URN:rg_read/30623/3/, og i transkribert form blant Agderbrevene i et dokument fra 1727;  http://genealogi.no/kilder/Agder/agderdokumenter/flip/va8_1700_1843/index.html?pageNumber=141. Skiftet viser at det ikke var barn i andre ekteskap, med Åsta Ormsdotter. Barna stammer fra Tores ekteskap med en Gunvor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tore Tollefsson Skoftelands sønn herr Jon var for øvrig etter all sannsynlighet morfar til Susanna Pedersdtr. Det er ingen kjente primærkilder som direkte sier at det var han som var prest i Kvinesdal, men vi vet at presten der fram til 1609 het Jon Toresson, og Per Seland har vist i en artikkel fra 1964 i "Ætt og Heim"; årbok for Rogaland Historielag ("Handelsborger Willum Andersen i Stavanger og Skakk-ætten") at det er overveiende sannsynlig at denne Jon Toresson var Tore Tollefssons sønn, og at den Gunvor Jonsdotter som var gift med Peder Willumsson Åmodt, var prestens datter. Både den artikkelen, og en oppfølgingsartikkel i 1967 ("Mer om Willum Andersen i Stavanger og hr. Jon Toresen i Kvinesdal") er nyttig lesing. Også Petrus Valands artikkel i "Ætt og heim" fra 1962 hører med ("Handelsborger Willum Andersens første kone og barn"). Den inneholder en del feil, så den bør leses sammen med Selands artikler.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for veldig interessante linker og opplysninger, Leif Erik !

 

Når det gjelder Magnus Breilids Bjelland-bok, så oppgir han at det meste av det skrevne tilfanget til sogeboka er hentet fra Riksarkivet i Oslo og Statsarkivet i Kristiansand.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ser i boken Finsland, Ætt og gard, av Kristen Lauvsland, at det står følgende under Manflå, s. 426 : ”I 1718 makebytta han (Ånen Torson Mannflå) gard med Villom Reierson Foss og fekk att ett bruk i Foss og eit i Røynesdal. Han sende sonen Tore Ånenson til Foss, og sjølv sat han ennå i 4 år på eit ”forleiningsbruk” på Manflå. I 1722 flytte han så til sonen på Foss.

Som ny mann på Manflåbruket kom

Villom Reierson, g.m. Kari Torsdtr.

Villom døydde 1738.

Born:

Reier, tente hos oberstløytnant Tridsler, Undal.

Ola, f. 1716, Ola d.y. 1728, Susanna.

Nils f.1721, hos en smed, Kristiansand.

John f. 1724.

Asbor, g.m. Reier Pederson Ågedal.

Kirsten, Kari f. 1731.

Skifte etter Villom: 1 hud 1 1/3 engl. I Manflå. Til deling 71 rd."

 

(Deretter ramses opp alle tingene som hørte til ”lausøyre”. Innbo, dekketøy, redskaper  innen- og utendørs, klær, møbler, bøker, senge-og linklær,  hest og kreatur. )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det stemmer, illustrerer det hvor lett det kan skje feil. :) For her er en av sønnene uteglemt, og feil sønn er satt til tjeneste hos oberstløytnanten: Rejer var hjemme på Mannflå, mens det var Tore som tjente hos Tridsler (men jeg er enig i at den første bokstaven i oberstløytnantens navn kan være T, og ikke F som jeg skrev tidligere).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jeg enig i. Men det kan ikke være så lett å skulle skrive en bok med så mange opplysninger, og i forordet skriver forfatter Kristen Lauvsland at "me hev vore mange om førebuingsarbeidet, og det gamle ordet "Di fleire kokkar, di meire søl", hev vel gjort seg gjeldande."

 

Det står videre (i forbindelse med skiftet etter Villom/Willum) at Reier overtok gården etter sin far, og at Kari "fekk follog hos Reier". Susanna fekk ekstra for teneste heime. I 1746 solgte Reier gården til Søren Torson for 400 rd.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja du har alså fått slått kloen i bygdeboken for Bjelland. Har sondert alle Agderbrev, i et lønnlig håp om en liten gevinst, men jeg kommer ikke over noe, så jeg tror en må stoppe der Leif Erik Nilsen har brakt saken, egentlig drog han fram mye nytt fra distriktet. Noe som er notert, og jeg takker å bukker Leif Erik.

 

 

Torleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er minst tre andre kilder der det kan finnes relevant stoff. For det første har Statsarkivet lagt ut en rekke diplomer fra perioden 1570-1670, og det er en god del av dem som stammer fra Agder (og som ikke finnes blant Agderbrevene); de fleste med tilknytning til Skofteland. For det andre har du lensregnskapene og de mange skattemanntallene, og for det tredje tingbøkene. Men det er en større jobb å lete i dem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du mener gårdsarkivene Leif Erik, så er dette sjekket over Ågedal, Skofteland kan vell være en liten mulighet. Lensregnskapene er for tung lesing i skriftsform for meg, for uten Skattemantallet for 1610, og Odelsmanntalet for 1624, disse er jo trykt form.

Registrerer at du ikke har det store problemet med å lese skriften.

 

Torleif

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.