Gå til innhold
Arkivverket
Peder Stenslie

Hjelp med å finne skiftebrev.

Recommended Posts

Peder Stenslie

Jeg fant informasjonen nedenfor i tingbøkene fra Øyer i Gudbrandsdal.  Jeg tror at det jeg har markert med røde bokstaver antyder kilden der jeg kan finne skiftebrevet.  Finnes det et eller annet sted i digitalarkivet?

 

Indstefnte Berger Kramperud mødte selv for Retten og tilstod lovlig Stefnemaal og Svarede at det nu till (1736-15)  (s. 241) Sommeren bliver 4 aar siden hand kom J ægte-skab med Sal. Halvor Bergums Encke, formeener derfor at Formynderne til forn burde givet en fordring om denne arf, da det dermed før kunde naaed sin Rigtighed. Ellers Sagde Berger Kramperud at hand denne gang icke haver Skifte Breved med sig, men lover samme til neste Ting at Jretttelegge, og da møde uden videre varsel, og hvormed Citanterne denne sinde er fornøyet, og altsaa beroer da Sagen til neste Ting.

 

åøæ

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Linda Wathne

Så langt fant jeg skifte etter Halvor Bergums enke Ragnhild Larsdatter....som i nogle aar har vært gift med Berger Jonsen Kramperud...som det står. Det er fra 30 mars 1737. Vet ikke om det hjelper noe? :)

 

Kildeinformasjon: Oppland fylke, Sør-Gudbrandsdal sorenskriveri, Skifteprotokoll 2 , 1736-1739, oppb: Statsarkivet i Hamar.

Merknader: Aut. 02.01.1736

Permanent sidelenke: http://arkivverket.no/URN:sk_read/25171/80/

Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-sk20081210680080.jpg

 

 

Mvh

Linda

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Peder Stenslie

Mange takk!

 

Står det om Ragnhild Larsdatter var fremdeles i livet da dette skiftet ble gjort?  Inntrykket jeg får fra tingbøkene er at hun var fremdeles i livet i 1737.  Her er tingbok innføring fra 17. juni, 1737.

 

Anno 1737 den 17 Junij -- Skifte Brev af 1737 dj. 30 Marty efter qvinden Ragnhild Larsdaatter Bergums forlangende som opgav sit boe for sine Børn og var ejende udj Gaarden Bergum 4 skind 2 6/7 fetl. som er anseed for 55 Rdr. hvoraf enhver af Børnene er udlagt i arf som følger: Sønnerne Ole, Lars, Amund og Christen Halvorsønner hver 3 27/35 fetl. for 11 Rdr. og Døtrene Kirsti og Giertrud Halvorsdøttre enhver 1 31/35 fetl. for 5 Rdr 2 ort som giør til sammen for bem.te 4 skind 2 6/7 fetl.hvilke Eldste Søn som Odels og aasædesmand er berettiget at Indløse saavelsom den øfrige Gaardens Skyld som Børnene forhen har arfvet efter deris Sal. Fader Halvor Olsen Bergum. –

 

Endret av Peder Stenslie

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Linda Wathne

Hun er ikke død, for hun begjærer skifte sammen med sin mann, slik at barna hun har fra første ekteskap får sitt. Det er ikke barn i ekteskap nr 2.

 

Mvh

Linda

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Peder Stenslie

Takk skal du ha, Linda.

 

Takk for lenken.  Hvor finner jeg skifteprotokollene i digitalarkivet?  Jeg hadde tenkt å lete etter skifte etter Halvor Bergum, men jeg kan ikke finne hvor listene over skifteprotokollene er.  Finnes det et register med personnavn eller gårdsnavn, eller må man søke langtsomt gjennom dem?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Håvard Moe

Skifter ligg på digitalarkivet under Skannet skiftemateriale. I mange (dei fleste?) protokollane er det utarbeidd register, som regel anten på namn eller i kronologisk rekkefølgje.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.