Gå til innhold
Arkivverket

Sersjant Rasmus Iverson Helsem 1785-1863


Steffen Helsem Kvalsund
 Del

Recommended Posts

Hei.

 

Eg ønsker å finne ut meir om en av mine forfedre, om det er nokre skrifter som kanskje kan fortelle litt meir om hans militære bragder. Dette gjelder Rasmus Iverson Helsem født og bosatt i Stranda, Møre og Romsdal.

 

Det er sagt han dro til København i 1798 og var der i to år i kongens livgarde før han kom tilbake til stranda. Senere i 1812 ble han innkalla til grensevakt. Det sies at han i to år var med i mange kamper, i Omstadsund, Rakkestad, Enningdal og andre steder. Han starta som korporal, men kom tilbake til Stranda som Sersjant i 1814.

 

Da han gav opp si militære karriære sto det dette i brevet han fikk:

 

 

"Af hans majestet Sveriges og Norges konge, nådigst beskikket: Oberstelientenant og Chef for nordfjordske Muskeetercorps af Bergeske Infanterie Brigade. Petter Christian Ring, ridder af Sverreordenen. Gjør vitterlig: At nærværende Rasmus Ivarson Helsem født i Ørskoug kompanidistrict den 15.april 1785 nu 57 3/4 år gammel,67 tommer høi, lys av hår, blå øine, før af lemmer, har tjent ved forrige Nordre Søndmøres Compagnie siden 19.august 1812 som corporal, fourer og sergeant, og i denne tid oppført sig som en brav krigsmand sømmer, men da han nu har tjent over 30 år og formedelst sykdom og svekkelse ikke lenger ønsker å forblive ved korpset, så meddeles han herved en hæderlig afsked af krigstjenesten. P.C.Ring.

 

Jeg lurer på om det er mulig å finne hans namn i noen dokumenter som kan bekrefte eller gi flere opplysninger? Hvor skal jeg lete?

 

Mvh Steffen Helsem Kvalsund

 

Endret av Steffen Helsem Kvalsund
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.