Gå til innhold
Arkivverket
Cecilie Simon

En familiefloke på Bildøen i Sartor

Recommended Posts

Cecilie Simon

Guri (Gudrun) Hansdatter, datter av Hans Engelsen Gjøen i Hålandsdalen (Os) og Christi Knutsdatter, må ha vært gift 2 ganger.

Hennes andre ekteskap var med Anders Hansen (ca 1631 - e. 1701), lensmann på Bildøen, Sartor (vel Fjell) i Nordhordaland. Dette ekteskapet må være inngått før 1658, da det skiftes etter Guros far og der det nevenes Gudrun g.m. Anders Hansson Bildøen, lensmann i Soter i Nordhordaland (avskrift forefinnes  i et arkiv etter Sundvor på Statsarkivet i Bergen i følge Oddvar Søreide).

Anders og Guri hadde bl.a sønnen Nils Andersen Bildøen.

 

Fra Nordhordland tingbok 37, 1728-1731, del b kan vi lese:

 

"Dernest fremstillede sig for Retten Anders Nils/øn Bildøen som haver erlanget deris Kongl/ig Maj/este/ts allernaadigste bevillingsbrev paa at maa egte Guri Stephensdatter Aagaatnæs, og begierede at deris tvende indkaldede Vidner Ole \Eide/ og Anders Vaage edelig maatte afhøris og om deris Slegtskab forklare; hvilke begge for Retten møtte og et efter andet edelig og eenstemmig udsagde: at Anders Nils/øns fader Nils Bildøen og Guri Stephensdatter Aagaatnæssis Moderfader Hans Bildøen Vare Sødskende, og saaledis Anders Nils/øn Bildøen og Guri Stephensdatter hin anden i andet og tredie Led beslegtede og ei nermere hin anden i Svaagerskab eller Slegtskab paarørende;"

 

Nils Andersen hadde altså en bror Hans. Dette må være Hans Nilsen Bildøen, som det skiftes etter i 1709 (de er altså egentlig halvbrødre) (http://arkivverket.no/URN:sk_read/24070/109/). Hans etterlater så vidt jeg forstår jordegods kaartvedt, Laakøen og Morland, alle i sartor, i tillegg til Bildøen som han påbodde.

 

Ut fra dette kan vi slutte at Guri først var gift med Nils og deretter med Anders Hansen.

Koppskatten for 1645 viser en Nils Halvorsen på Bildøen (vel sønn av Halvor Albrechtsen og Anne nevnt på Bildøen i samme skatt) Både Nils og Halvor (som nevnes som lensmann i tingbøkene en god stund etter 1645) er borte i manntallet 1663. Det er derfor nærliggende og tro at det er denne Nils som er Guris første ektemann. Men i  "Tingbok nr 7 for Nordhordland, 1665" står det følgende:

 

S. Niels Halduorsen Bildøen Kreffuis 5 1/2 mrk. Anders Bildøen hertil Suarede paa sin grande Peders Wegne som har Nielsis Konne til Egte, at hans S. formand iche haffde handlet eller werit i S. Claus Simensens hus paa 24 Aars tid, och der for iche Wiste gielden at wed gaa

 

Er det ikke Peder (vel Lauritsen nevnt på Bildøen i 1663 og 1666) som har giftet seg med Nils Halvorsen Bildøens enke, og ikke Anders Hansen?

 

 

Hvem kan da Guris første ektemann Nils være, og hvordan havnet familien på Bildøen?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.