Gå til innhold
Arkivverket
Kjetil Øvregaard Østebø

Skifte etter Ingeborg Sjursdatter Hogganvik, Vikedal?

Recommended Posts

Kjetil Øvregaard Østebø

Hei, er det noen som har klart å finne et skifte etter Ingeborg Sjursdatter som døde på Hogganvik i Vikedal og ble gravlagt 2. mars 1777? Sønnen hennes døde i 1769 og da Ingeborg døde var fremdeles noen av sønnens barn umyndige. Det burde vel da være et skifte etter henne, men jeg har ikke klart å finne noe.

Endret av Kjetil Østebø

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grethe Flood

I henhold til denne oversikten fra 1917 - http://user.xmission.com/~jsvare/genealogy/inddeling.html- hører Vikedal til Ryfylke sorenskriveri. Oversikten over det som er skannet av skiftemateriale for Ryfylke finnes her:

 

http://arkivverket.no/URN:sk_read/search/?forvaltning=ve&fylke=11&embete=Ryfylke+sorenskriveri&protokoll=&periode=&navn=

 

Her er vel dødsfallet - enken Ingeborg var 74 år da hun døde:

Rogaland fylke, Vikedal, Ministerialbok nr. A 1 (1737-1778), Døde og begravede 1777, side 336-337. 
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=15911&idx_id=15911&uid=ny&idx_side=-137
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070627670254.jpg

 

Hva het sønnen og når i 1769 døde han og hvor bodde han? Var han enkemann da han døde, eller var det en gjenlevende ektefelle? 

 

 

Endret av Grethe Flood

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kjetil Øvregaard Østebø

Hei hei og takk for svar:-)

 

Ja, Vikedal skipreide hørte inn under Hemnes. I protokoll 7a for Hemnes, Hesby og Karmsund finner vi skifter for Vikedal skipreide på første side. Det jeg synes er så rart er at når jeg blar meg bakover til årene rundt 1777, finner jeg kun de andre skipreidene som hørte inn under Hemnes. Er det bare jeg som overser Vikedal her?

 

Ingeborgs sønn skal (i det minste i henhold til Nils Dybdal-Holtes side på nettet) være den Sven Svensen som døde på Gierde i Vikedal og er innført i Vikedal kirkebok 7. mai 1769.

 

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=15911&idx_id=15911&uid=ny&idx_side=-132
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070627670249.jpg

 

Dette skal være den samme som tidligere bodde på husmannsplassen Holmen under Hogganvik. Når den Sven som tidligere bodde på Holmen fikk sitt siste barn Marthe i 1763 kalles han Sven Fryde.... (lurer på hva som står her).

 

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=15911&idx_id=15911&uid=ny&idx_side=-83
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070627670200.jpg

 

Ved dåpen til Sven Svensens øvrige barn kalles han Hogganvik og Holmen, og i manntallet 1758 finnes han under Holmen, Hogganvik.

 

Dybdahl-Holthe skriver at Sven Svensen Holmen var sønnen til Sven Larsen og Ingeborg Sjursdatter fra Hardanger (under Aga i bygdeboka for odda, Ullensvang og Kinsarvik) som hadde sønnen Sven og datteren Herborg, noe som synes å passe veldig godt. Finner både en Sven Larsen i Hogganvik, vi har Ingeborg Sjursdatter som døde i Hogganvik og bodde som inderst hos von Krogh i Hogganvik i 1758 og en Herborg Svensdatter Hogganvik som opptrer som fadder ved dåpen til Sven Svensens barn. Finner både Sven og Herborgs konfirmasjoner i Vikedal og deres alder stemmer overens med Sven og Herborg fra Hardanger. Alt tilsier (noe indirekte) at det er "Hardanger-familien" vi finner i Hogganvik, Vikedal, men kunne tenkt meg noen kilder som mer konkret knytter persongalleriet i Vikedal sammen. Finner eksempelvis ikke Ingeborg Sjursdatter nevnt som konen/enken til Sven Larsen eller moren til Sven Svensen og Herborg noe sted eller lignende info. Hadde derfor håpet å finne et skifte eller noe slikt som mer direkte knytter Sven Larsen, Ingeborg Sjursdatter, Sven Svensen og Herborg Svensdatter i Hogganvik sammen.

 

 

Endret av Kjetil Østebø

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Håvard Hjorteland

Det står vel Frydendahl i Marthas dåp. Har sett noen andre Frydendal nevnt i Vikedal, men jeg vet ikke hvilken gård det eventuelt lå under.

Jeg kan ikke hjelpe med skifte etter Ingeborg Sjursdtr, har sjekket skifteregisteret for Ryfylke i perioden, men ingenting under Hogganvik funnet.

http://arkivverket.no/URN:sk_read/39936/1184/

 

Men kanskje dette kan hjelpe, viss du ikke var klar over det, Sven Larsen Holmen fra Lote i Kinsarvik hadde en yngre bror som også bodde i Hogganvik.

Sjur Larsen Hellen (under Hogganvik) var først g.m. ei Anna Sjursdtr., de bodde først i Ulvik og Ullensvang i Hardanger og fikk to døtre Lisbet og Brita der. Lisbet ble gift i Vikedal med Lars Larsen Havnen 12 Juni 1774. Brita vet jeg ikke mer om.

De har nok flyttet til Hogganvik sammen med, eller noe etter Sven. Anna ble gravlagt 1. November 1750 i Vikedal.

Sjur giftet seg så i 1751 med Brita Ormsdtr fra Haugeland i Imsland. De fikk 4 barn, hvorav kun de to yngste vokste opp så vidt jeg kan se.

Viss du sammenlikner disse 4 dåpene med Sven sine ser man tydelig at de to brødrene med familiemedlemmer var faddere for hverandre:

 

Lars 26 feb 1752: (død liten)
 
Ole 18 Mai 1753: (død liten)
 
Laurits (Lars), 11 Sep 1754
 
Ragna (Ragnhild) 1 Feb 1758
 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kjetil Øvregaard Østebø

Hei Håvard,

 

tusen takk for info, kjempeflott:-) Har i mellomtiden også funnet ut at Sven Larsen fikk to døtre født i Vikedal, ved den yngste datterens dåp i 1743 nevnes Ingeborg Hogganvik som barnets mor.

 

Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=15911&idx_id=15911&uid=ny&idx_side=-51
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070627670168.jpg

 

Datteren het Birthe og opptrer bla som fadder for noen av de yngst barna til Sven Svensen Hogganvik. På denne måten får vi også en mer direkte link mellom Sven Sr., Ingeborg, Sven Jr. og Herborg i Hogganvik.

 

Samlet sett begynner det da å tre frem et ganske klart bilde av familien, og det kan ikke være tvil om at det er den samme familien man finner i Kinsarvik i Hardanger.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.