Gå til innhold
Arkivverket
Reidun Søbstad

Tårnhus i Leinstrand

Recommended Posts

Reidun Søbstad

Hei

jeg har fått følgende forespørsel pr e-post fra Trond Ramsøy som jeg ikke kan svare på:

 

Ser att du har jobba litt med slektshistorien på Søbstad i gamle Leinstrand Kommune Kona mi er fra Tårnehuset på Huseby . Veit du kva tid det var skilt ut fra Søbstad . Me prøver og finne ut kor tid det var Bygd . 

 

Er det noen av dere som kjenner til Tårnhus i Leinstrand?  

mvh

Reidun Søbstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Solrun Hommedal

Hei

 

 

Det kan finnes noe informasjon om bygget i våre arkiver, men dette materialet er ikke skannet. Vedkommende må derfor komme på lesesalen for å se i materialet selv. Det kan finnes informasjon i iblant annet branntakstprotokoller, skiftemateriale og i det kommunale byggesaksarkivet. Hvor mye informasjon som finnes vil være avhengig av ca hvilken periode huset ble oppført. Det kommunale byggesaksarkivet har ikke nødvendigvis så mye informasjon fra byggenes eldste tid, da reglene for hva som måtte søkes om, og hva som skulle bevares, har endret seg. For å finne frem i byggesaksarkivet må dere har informasjon om gårds- og bruksnummer, samt nåværende og eventuelle historiske adresser for gården.

 

Branntakstene er beskrivelser av bygninger i forbindelse med forsikring. Vi har branntakster for de fleste områder i Trondheim, og de omliggende kommunene, fra 1880 og fremover. Dersom bygget er satt opp før dette vil det ikke nødvendigvis fremkomme nøyaktig når bygningen ble oppført. For å finne frem her trenger dere også kjennskap til eiendommens gårds- og bruksnummer, adresse og eiendomsnavn. Dere kan også finne informasjon om eiendommen i skiftematerialet. For de eldste periodene har vi registerkort sortert på gårdsnavn, og i enkelte perioder finnes det register i skifteprotokollene.

 

Det finnes også litteratur som kan gi informasjon om gamle bygg og gårder. Bokserien "Norges bebyggelse" har informasjon om, og bilder av husene, i de ulike kommunene. Bindene for Trøndelagsfylkene er relativt gode så det kan finnes informasjon der, dersom eiendommen var bebodd da bøkene ble utgitt på 50- og 60-tallet.

Statsarkivet i Trondheim og Trondheim byarkiv m.fl. deler lesesal, så dere kan komme på ett sted for å lete i både de statlige og kommunale kildene. Lesesalen er åpen 9-15 mandag-onsdag og fredag, på torsdager har vi langåpent til 18.

 

 

Med hilsen
Solrun Hommedal 
Statsarkivet i Trondheim

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.