Gå til innhold
Arkivverket
Lars.O.Wangensteen

Det danske Rigsarkiv søger frivillige til at transskribere arkivalier fra Dansk-Norsk Vestindien

Recommended Posts

Lars.O.Wangensteen

NSF har i dag fått følgende henvendelse fra Det danske Rigsarkiv:

 

"Til Norsk Slektshistorisk Forening,

Det ville være en stor hjælp for det danske rigsarkiv, hvis I kunne hjælpe os med at viderebringe meddelelsen nedenunder til jeres medlemmer, eventuelt på jeres hjemmeside. Vi mener, at projektet kunne være interessant for jeres medlemmer og håber meget, at få frivillige fra Norge med i projektet. Hvis I har spørgsmål til projektet er i meget velkomne til at skrive til email adressen nederst.

 

Det danske Rigsarkiv søger frivillige til at transskribere arkivalier fra Dansk-Norsk Vestindien.

Siden 2013 har Danmarks Rigsarkiv været i gang med et stort projekt om at indscanne alle de ca. 5 millioner dokumenter fra det, som engang var Dansk-Norsk Vestindien (1672-1814) og senere Dansk Vestindien (1814-1917). Som en del af dette digitaliseringsprojekt søger vi nu frivillige til at hjælpe med at transskribere udvalgte dele af de indscannede arkivalier. Vi søger frivillige i både Danmark og Norge, fordi kolonien i Vestindien i næsten 150 år tilhørte tvillingeriget Danmark-Norge og i de næste ca. 100 år Danmark alene. Derfor tilhører mange af arkivalierne om kolonien i Vestindien en fælles norsk-danske historie – en historie vi gerne vil være fælles om at gøre tilgængelig for hele verden.

Arkivalierne fra Dansk-Norsk Vestindien er unikke i verden, og blev i 1997 optaget på UNESCOs liste over den skriftlige verdenskulturarv, The Memory of the World Register. Det gjorde de, fordi de mere detaljeret end andre dokumenterer stort set alle aspekter af livet i en caribisk slavekoloni. Den høje kvalitet gør, at arkivalierne har stort potentiale for forskere og slægtsforskere – både i Danmark, Norge og resten af verden.

I 2017 er det 100 år siden Danmark solgte kolonien i Vestindien til USA og i den anledning vil alle de digitaliserede arkivalier blive gjort tilgængelige online på hjemmesiden http://www.virgin-islands-history.org . Men allerede nu kan du hjælpe os som frivillig indtaster. Som frivillig bliver du en del af et særligt pilotprojekt, der arbejder med at indtaste en række udvalgte grupper arkivalier, der er centrale for slægtsforskning og personalhistorie i Dansk-Norsk og Dansk Vestindien. Det drejer sig f.eks. om matrikler og slavelister (skatteregistre), mandskabsfortegnelser for militæret, indberetninger om født og døde m.m. Arkivalierne er for det meste skrevet på dansk og engelsk, to sprog som de fleste i Norge kan læse.

For at blive indtaster, skal du som minimum have øvelse i at læse steilskrift. Det vil være en fordel, hvis du også kan læse gotisk håndskrift, men det er ikke et krav. Som indtaster i pilotprojektet er du med til at gøre centrale kilder fra det danske rigsarkiv tilgængelige for slægtsforskere og alment interesserede, og ikke mindst for befolkningen i den tidligere koloni i Vestindien (nu US Virgin Islands). Siden salget af Dansk Vestindien i 1917 har de været stort set afskåret fra viden om deres egen fortid, fordi arkivalierne befinder sig i Danmark og Washington DC. Som frivillig indtaster kan du være med til genskabe forbindelsen til den fortid, som Norge, Danmark og US Virgin Islands.

Tilmelding som indtaster og forespørgsler rettes til undertegnede på ntj@sa.dk .

 

Med venlig hilsen,

Niklas Thode Jensen.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grete Singstad

For å få en smakebit på hva som kan finnes i kildene fra India anbefales dette registeret (PDF) fra Trankebar på 390 sider. Trankebar var en dansk-norsk koloni fra 1620 til 1845 da den ble solgt til Storbritannia. Registeret inneholder:

- Kirkebøker 1767-1845

- Folketellinger 1790 og 1834

 

Tranquebar Registers - PDF

 

Edit:

Legger inn nettsiden hvor dette registeret ligger:

National Museum of Denmark - Tranquebar Registers

Endret av Grete Singstad

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Are S. Gustavsen

Grete,

 

For god ordens skyld: Det er vel kanskje snakk om to forskjellige ting her? Dansk-Norsk Vesindien slik danskene omtaler det ligger jo i Karibien, mens Trankebar vel er en del av det virkelig India (Ost-Indien).

 

Som en moderne kontrast: I mitt nærmiljø utenfor Seattle er man til stadighet opptatt av forskjellen på "Native Indians" og "East Indians", idet de førstnevnte har særrettigheter i forhold til blant annet Casino-drift, mens de sistnevnte gjerne er høyt utdannede arbeidsinnvandrere innen datateknologi.

 

Mvh Are

Endret av Are S. Gustavsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Grete Singstad

Trodde jeg visste forskjellen... Her har det gått litt fort i svingene - takk, Are :-)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Rune Nedrud

Det er i alle fall lov å håpe at noen av de ivrige slektsgranskerne her inne har lyst til å bidra til fellesskapet med litt transkribering av kildemateriale som mange kan få bruk for. Det danske rigsarkivet har her satt i gang et høyst prisverdig prosjekt som det ville være flott å få litt god fart på.  :rolleyes:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
knut fasting

Hm..

Jeg bidrar gjerne, men kan jeg få et eksempel fra materialet som skal behandles. Det er jo mulig at det ligger utenfor mitt kunnskaps-/kompetanseområde

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Elin Galtung Lihaug

Det er en god del utfyllende informasjon her, her og her

 

Du kan evt kontakte lederen for prosjektet, Niklas Thode Jensen ntj@sa.dk - kanskje han kan sende deg en prøve på en type arkivalier som passer?

Endret av Elin Galtung Lihaug

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
knut fasting

Det er en god del utfyllende informasjon her, her og her

 

Du kan evt kontakte lederen for prosjektet, Niklas Thode Jensen ntj@sa.dk - kanskje han kan sende deg en prøve på en type arkivalier som passer?

Niklas Thode Jensen er forespurt om teksteksempler, så får vi se.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.