Gå til innhold
Arkivverket
Svein Inge Paulsen

Oppløsning av ekteskap

Recommended Posts

Svein Inge Paulsen

Hei.

 

Ble det gjort registreringer på oppløsninger av ekteskap?

 

Søker i så fall skilsmisse mellom Martha Syvertsen, født 1 februar 1883 i Kristiania og

Andreas Gundersen, født 1870 i Vinger, Hedmark.

De ble viet i Østre Aker kirke 29 juni 1902.

Skannet Ministerialbok 11, ektevidde, 1902, side 166, linje 16

 

De får tilsammen 5 barn - den sistfødte Thorleif født 17 februar 1912 og døpt s.å. 19 mai i Tøyen kirke.

 

Skilsmissen må ha skjedd innen høsten 1914.

 

Mvh

Svein Inge Paulsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jolanta Akre

Det finnes egentlig ikke noen overgripende registre over oppløsning av ekteskap. Dersom det dreier seg om en administrativ skilsmisse - ved kongelig resolusjon / departementets bevilling, vil det være hensiktsmessig å henvende seg til Riksarkivet for en eventuel undersøkelse i Justisdepartementets arkiver. Skjedde skilsmissen ved dom, må man imidlertid søke i domstolsarkiver, og disse er oppbevart i statsarkivene. Arkivmateriale fra tiden rundt 1914 er som regel fritt tilgjengelig for bruk på lesesal. Statsarkivene oppbevarer også arkivene etter fylkesmenn, der det kan finnes opplysninger om familie-/ekteskapssaker, men avgjørelser i disse (separasjons- og skilsmissebevillinger) ble frem til 1949 tatt av Justisdepartementet. Vi vil derfor anbefale at du starter din undersøkelse ved å henvende deg til Riksarkivet.

 

Statsarkivet i Oslo oppbevarer fylkesmannsarkiver fra sitt embetsdistrikt - Oslo, Akershus og Østfold. Registre til separasjons- og ekteskapssaker i arkivet etter Fylkesmannen i Oslo og Akershus går tilbake til ca. 1924, men mesteparten av dokumentasjonen (spesielt fra tiden før 1936) har dessverre gått tapt i storbrannen på Victoria terrasse i 1955. Arkivmateriale om separasjon og skilsmisse i arkivet etter Fylkesmannen i Østfold er fra tiden tilbake til ca. 1920, med registre fra 1949.

 

For å kunne lete etter eventuelle dokumenter eller opplysninger om en skilsmisse i våre arkiver, må vi vite hvor og når denne skilsmissen skal ha funnet sted. Informasjon om dette vil som regel være registrert ved inngåelse av nytt ekteskap, hvis en av de skilte (eller begge) giftet seg på nytt.

 

Vennlig hilsen

Jolanta Akre, Statsarkivet i Oslo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ola Teige

Når det gjelder skilsmisser foretatt administrativt av Justisdepartementet, ved kongelig bevilling, og ikke ved dom, finnes det et register i Justisdepartementet, 3. sivilkontor. Se i arkivportalen: http://arkivportalen...-01000000636926. Det står 1900-1960, men jeg mener å huske at de fleste sakene er fra etter 1909, da det kom en ny skilsmisselov. Se lovdata

 

 

Men dette er som sagt et arkiv i Riksarkivet og ikke i Statsarkivet. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jolanta Akre

Ja, det stemmer at det finnes registre (kartotekk) til skilsmissesaker i Justisdepartertementets 3. sivilkontor. Det er derfor vi henviste til Riksarkivet. 

Ovennevnte registre gjelder imidlertid kun de sakene som var fremlagt departementet. De er "overgripende" for administrativ oppløsning av ekteskap.

 

Vennlig hilsen

Jolanta Akre, Statsarkivet i Oslo

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.