Gå til innhold
Arkivverket

Sørheim i Luster og Sørum på Romerike


Per Otto Egeberg Asak
 Del

Recommended Posts

Lars E Øyane har skrivi om gd. nr. 57 Sørheim  Jeg støtter meg på de navneformer han har nevnt. Frå 1322 a Sudreimum (dat), 1563 Suderem og 1723 Sørum.

Dette er nesten helt paralielt med navneformene som er nevnt for de tre store garder med navnet Sørum på Romerike. Det gjelder Sørum i Skedsmo, Sørum i Gjerdrum (Tidligere Lem) og Sørum i Sørum (tidligere Skaun). Sørheim i Luster og Sørumgårdene på Romerike har helt samme betydning sjøl om de skrives ulikt i dag.

 

Derfor blir det det vanskelig å plassere de personer i Håkon 4 Håkonsens saga som har tilknyttning til Sørum: Guttorm på Sørum, Dag på Sørum og Jon på Sørum. Det som kan skille dem fra hverandre er deres skjebne. Guttorm var hele tiden nevnt som en støttespiller for Skule Bårdson også i kampen mot Ribbungene, mens Jon av Sørum gikk over til å støtte Håkon 4.  Det kan tyde på at han kan ha vært i opposisjon til kong Håkon. Siden det er nevnt at han gikk over til å støtte Håkon.

 

Derfor er jeg enig med Lars E Øyane  når han skriver at Guttorm har bodd på Sørheim i Luster, men helt sikker kan man ikke være.  At Jon av Sørum var på Sørheim i Luster slik Sollied (1942) skriver, er mer utenklig. Det fordi han må ha vært nærmere begivenhetenes sentrum på den tiden. Både Ribbungene og vårbelgene har farta rundt på Romerike. Kongen ville belønne noen personer, og det er tenkellig at han plasserte Jon på Sørum. Han behøvde ikke ha bodd der så lenge.Dette er i overenstemmelse hva Holmsen skreiv i 1980 om Sudreims-godset.

 

Hilsen Per O.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.