Gå til innhold
Arkivverket
Per Otto Egeberg Asak

Sørheim i Luster og Sørum på Romerike

Recommended Posts

Per Otto Egeberg Asak

Lars E Øyane har skrivi om gd. nr. 57 Sørheim  Jeg støtter meg på de navneformer han har nevnt. Frå 1322 a Sudreimum (dat), 1563 Suderem og 1723 Sørum.

Dette er nesten helt paralielt med navneformene som er nevnt for de tre store garder med navnet Sørum på Romerike. Det gjelder Sørum i Skedsmo, Sørum i Gjerdrum (Tidligere Lem) og Sørum i Sørum (tidligere Skaun). Sørheim i Luster og Sørumgårdene på Romerike har helt samme betydning sjøl om de skrives ulikt i dag.

 

Derfor blir det det vanskelig å plassere de personer i Håkon 4 Håkonsens saga som har tilknyttning til Sørum: Guttorm på Sørum, Dag på Sørum og Jon på Sørum. Det som kan skille dem fra hverandre er deres skjebne. Guttorm var hele tiden nevnt som en støttespiller for Skule Bårdson også i kampen mot Ribbungene, mens Jon av Sørum gikk over til å støtte Håkon 4.  Det kan tyde på at han kan ha vært i opposisjon til kong Håkon. Siden det er nevnt at han gikk over til å støtte Håkon.

 

Derfor er jeg enig med Lars E Øyane  når han skriver at Guttorm har bodd på Sørheim i Luster, men helt sikker kan man ikke være.  At Jon av Sørum var på Sørheim i Luster slik Sollied (1942) skriver, er mer utenklig. Det fordi han må ha vært nærmere begivenhetenes sentrum på den tiden. Både Ribbungene og vårbelgene har farta rundt på Romerike. Kongen ville belønne noen personer, og det er tenkellig at han plasserte Jon på Sørum. Han behøvde ikke ha bodd der så lenge.Dette er i overenstemmelse hva Holmsen skreiv i 1980 om Sudreims-godset.

 

Hilsen Per O.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.