Gå til innhold
Arkivverket
Cecilie Simon

Arvebytte mellom arvingene etter Knut Nilsen Førde (ca 1652-1741)

Recommended Posts

Cecilie Simon

I "Nordfjord fraa gamle dagar til no. [Del] 2 Bolk 2 : Dei einskilde bygder Gloppen-Breimn" nevnes et arvebytte mellom arvingene etter Knut Nilsen Førde (ca 1652-1741).

Er det noen som vet hvor jeg kan finne primærkilden til dette?

Endret av Cecilie Simon

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Du skal nok til en skifteprotokoll for Nordfjord sorenskriveri - se skanna skiftemateriale.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Cecilie Simon

Jeg har søkt i Skifteregister, Nordfjord 1690-1853, men av en eller annen grunn ser det ut som om det søkbare registeret til protokoll 8 ser ut til å være det (eneste?) som mangler i det gamle digitalarkivet.

Ser nå at det er registrert separat i "nye digitalarkivet", så da vet jeg hvor jeg skal lete.

Takk skal du ha.

 

Cecilie

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Cecilie Simon

Jeg fant et oppgivelses? skifte etter Knut Nilsen Førde og hans kone Anne Torgersdatter her: http://arkivverket.no/URN:sk_read/24225/38/. Men her nevnes bare barna til Nils avdøde sønn Rasmus (med hans første kone) og barna til deres felles avdøde datter Lucie. 

I "Nordfjord fraa gamle dagar til no. [Del] 2 Bolk 2 : Dei einskilde bygder Gloppen-Breimn" nevner et arvebytte der alle de levende barna nevnes, og der det går frem hvordan jordegodset ble fordelt. Det nevnes også at dette var et rikt bo, og det går ikke frem av skiftet jeg har funnet. Noen som kan hjelpe meg?

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Sol Høydalsvik Ulvestad

Om dette er til noko hjelp veit eg ikkje! I "Soga om Gloppen og Breim" bind V av Per Sandal, står Knut Nilson sine barn og kvar det vart av dei. Det står på side 1023, under Førde "Dar nede-bruket". Kan skrive det av i morgon, viss det er av interesse.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Cecilie Simon

Takk for svar.

 

Jeg prøver å finne primærkildene for Knut Nilsens barn med hans 2 koner Synnøve Chrispinusdatter og Anne Torgersdatter Berg.

 

I "Nordfjord fraa gamle dagar til no. [Del] 2 Bolk 2 : Dei einskilde bygder Gloppen-Breimn" står det  at ved arvebyttet (som jeg ikke finner) etter Knut Nilsen Førde var jordegods 4 1/6 pd i Førde, 1/4 løp i Frøysnes og 2 1/3 pd i Bogstad. Salige Rasmus Knutsens sønn Lars skal ha fått 2 pd 2 mk i Førde, Jeremias Knutsen, det samme i Førde, Synnøve g. Erik Klakegg fikk Frøystad, Ingrid g. Lars Årdal fikk 14 mk i Årdal (er dette feilskrevet for Bogstad?). Det samme fikk Knuts døtre Aagate g. Ole Kjøsnes, Anne g. Ole Teita og avdøde Luccies barn g. Nils Sandal. (som tilsammen blir 56 mark som vel er i overkant av 2 pund?)

 

Hvis Knut ikke hadde mer jordegods enn nevnt over, hva arvet da de resterende barna han skal ha hatt?

 

Det er disse barna prøver jeg å finne primærkildene til. Dette er:

 

Datteren Marthe g. Anders Knutsen Årdal (Yngve Nedrebø). Dette paret fikk flere barn, men jeg vet ikke om de vokste opp. Jeg finner ingen primærkilde for at Marthe er Knuts datter, men hun kan naturligvis være død og uten livsarvinger på denne tiden.

 

Malene f ca 1673. Malene Knutsdatter Førde ble gift 1703 med Ole Hansen Serter og i 1708 med Daniel Torgersen Berg (i så fall halvbror til hennes stemor Anne). Daniel døde i 1744, og det nevnes så vidt jeg kan se ikke noe jordegods i skiftet etter ham. http://arkivverket.no/URN:sk_read/24226/193/. Malene hadde barn i begge ekteskap som vokste opp. Hun døde på Flølo i 1755, 82 år gml.

 

Sønnen Ole som nevnes som sønn i 1701 (Han nevnes 18 år, dvs f. ca 1683 og er vel i så fall sønn av Knut og hans første kone Synnøve Chrispiniusdatter, ikke Anne Hansdatter som er det jeg har sett nevnt andre steder?). Ole Knutsen Førde giftet seg i 1710 med Anne Christophersdatter Myklebust (kalles også Brithe) og ser ut til å har flyttet til Støyva. Han fikk også barn som jeg ikke vet om vokste opp. Det er også en tinglysning 1713 på 2 pund smør i Førde til Knuts sønn til Jeremias, der sønnen Rasmus nevnes, men merkelig nok ikke Ole. http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-tl20071008840036.jpg. Er Ole den Ole Knutsen som levde på Styøva, levde han i 1713.

 

Er det noen andre opplysninger i  "Soga om Gloppen og Breim" bind V av Per Sandal, eller noen opplysninger som kan sette meg på sporet av kilder, setter jeg pris på om du vil videreformidle disse.

 

 

Cecilie

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.