Gå til innhold
Arkivverket
per aase andresen

Brita Bastiansdatter og Johannes Eliassen - gift 29. november 1722.

Recommended Posts

per aase andresen

Hei

 

Brita (Bertha) Bastiansdatter (muligens Bastesdatter) giftet seg i Korskirken den 29. november 1722 med Johannes Eliassen.

 

Sammen fikk de i allefall 6 barn i perioden 1723 til 1740. Alle dødt i Korskirken.

 

Følgende barn er protokollført under døpte barn i Bergen 

Eli  i 1723 ( min kone Oddlaug sin 5. tippoldemor)

Berthe Marie i 1725

Bastian i 1729

Marthe Mallene i 1732

Karen Marie i 1737

Elias i 1740.

 

Spørsmålet er om noen har noen opplysninger knyttet til hvor kommer Johannes og/eller Bertha/Brita stammer fra, og når de er født.

 

På forhånd takk

 

mvh

 

Per Aase Andresen

 

 

Endret av per aase andresen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Yngve Nedrebø

Denne er vanskelig! Mange kirkebøker fra første del av 1700-tallet mangler, og en stor del av befolkningen i Bergen var innflyttere. Vestlandet var svært kraftig rammet av utskrivingene til Store Nordiske Krig (1710-1719). Mer enn 10.000 mann var sendt ut i krigen, og de ble borte i mange år, og bare mellom 5 og 6000 vendte hjem igjen til slutt. (Egil Øvrebø's bok I Kongens Teneste). Mange av de hjemvendte var skadet. De store tapene og det langvarige fraværet fikk stor betydning for ekteskapsmarkedet. Det var skapt et stort underskudd på menn. Mange ugifte kvinner drog til Bergen. Vi ser at mange ekteskap i årene etter krigsslutt ble inngått mellom ganske unge menn og kvinner en god del eldre. Vi kan selvsagt ikke garantere at det alltid var slik, men ofte var det det.

 

Ut fra navnet Brita Bastesdatter skulle vi kunne gjette på at hun har opphavet sitt i Nordhordland, mest sannsynlig Lindås, Haus, Hosanger eller aller helst Hamre. Sjekker du 1701-manntallet for Søndre Bergenhus ser du at de fleste Bastene kom fra Hamre. Men å kunne idenfifisere henne sikkert, kan være vanskelig. Vi ser at en Brite Bastesdatter er født på Byrkjeland i 1692. Hun er en mulig kandidat, men langt fra sikker: http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=dp12541692&gardpostnr=109&personpostnr=220&merk=220#ovre

 

Johannes Eliasen kan også godt være innflytter. Vi ser av Øvrebøs bok at det var to soldater med navn Johannes Eliassen i hans materiale. Vi finner ikke noen Johannes Eliassen i 1701-manntallet for Søndre eller Nordre Bergenhus. Ut fra det jeg skrev ovenfor kan han ha vært ganske ung, og kanskje for ung til 1701-manntallet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
per aase andresen

God Morgen Yngve.

 

Takk for god redegjørelse om forholdene tidlig på 1700-tallet.

Ditt forslag på Brita Bastesdatter født 1692 på Byrkjeland (Birkeland) kan være, som du sier, en aktuell kandidat. 

 

Jeg får la saken ligge som en uavklart spørsmål.

 

 

mvh

 

Per A

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.