Gå til innhold
Arkivverket
Harry Aronsen

Hvor ble det av Anne Hansdatter fra Ballangen?

Recommended Posts

Harry Aronsen

     Anne Olea Jørgine Hansdatter f. 18. mars 1864 i Ballangen, Nordland, fødte i oktober 1892 et angivelig dødfødt pikebarn, alene i en høyløe på en gård i Ballangen. Barnefaren var en handelsreisende som hun traff mens hun var i arbeide som hushjelp i Kabelvåg. Anne la det døde barnet under rota på et nedfallen tre på gården uten å fortelle noen om det som hadde skjedd. Få dager etterpå reiste hun med båt til Lødingen og videre til Bodø. Hun skal ha planlagt å reise til Trondheim (hvor barnefaren var født), men hadde ikke penger til å komme lenger enn til Bodø.

      Jungeltelegrafen hadde imidlertid gått i Ballangen, og Anne ble pågrepet i Bodø. 22. juni 1893 ble hun dømt ved lagmannsrett i Bodø for å ikke ha søkt hjelp under fødselen og deretter ha bragt bort barneliket. Hun fikk 1 års straffearbeid ved Straffeanstalt for kvinner i Kristiania, det senere Bredtvedt kvinnefengsel, dessuten 50 kr. i saksomkostninger. Etter å ha sonet ferdig dommen skal hun muligens ha kommet tilbake til Ballangen, men dette er usikkert. Hvor hun senere ble av, er det ingen som har kunnet fortelle. Jeg har lett i relevante kirkebøker og folketellinger uten å få napp. Noen som kan hjelpe?  (Barnefaren var forøvrig en Alf Daae f. 1863).

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Lars Johannessen

Vielse 17. juni 1896 i Fauske mellom Lars Petter Persson (født i Sverige) og Anna Olea Jørgine Hansdtr. Kildeinformasjon: Nordland fylke, Fauske i Skjerstad, Ministerialbok nr. 849A02 (1890-1897), Ekteviede 1896, side 200.
Permanent sidelenke:http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=3864&idx_id=3864&uid=ny&idx_side=-171
Permanent bildelenke: http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060524030435.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Harry Aronsen

Tusen takk, Grethe og Lars. Da vet vi hvor Alf Daae ble av, og den Anne Olea Jørgine Hansdatter som gifter seg på Fauske er ganske sikkert henne jeg leter etter. Så da har jeg noe å nøste videre på!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.