Gå til innhold
Arkivverket

"Siur Mognßøn af Herdal", gravlagt 70 år gammel i 1676, Tingvoll, M&R


Grete Singstad
 Del

Recommended Posts

Kjell Fredly har funnet denne mannen i Tingvoll kirkebok:

"Siur Mognßøn af Herdal", gravlagt «Domin. Cantate» (4. søndag etter påske – 23. april) 1676, 70 år gammel.

 

Kjennes Siur Mogenssøns opphav? Er han en ukjent sønn av sogneprest til Sveg Mogens Pedersen Herdal?

 

Møre og Romsdal fylke, Tingvoll, Ministerialbok nr. 586A01 (1645-1681), Kronologisk liste 1676

Møre og Romsdal fylke, Tingvoll, Ministerialbok nr. 586A02 (1664-1702), Kronologisk liste 1676

Härnösands Stifts Herdaminne

[#38788] Henrik Mogensen Rytter

Endret av Grete Singstad
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har dessverre ikke kjennskap til Sjur Mogensen Herdal i Tingvoll rett over fjorden for Stangvik, der Henrik Mogensen Rytter (Herdal) holder til.

 

Men ang. nederste lenken ovenfor vil jeg nevne at det finnes en mulighet for at Henrik Rytter kan ha en sønn Mogens Henriksen i et tidlig ekteskap, noe som bør være temmelig  sannsynlig. På Burøy og Grefsnes på Hitra bor borger Mogens Henriksen g.m. Barbro Paulsd. (mine aner). Han er "75 år" i 1701, og passer da i tid til å kunne være en ganske tidlig sønn av Henrik Mogensen i Stangvik.

 

Videre bor Hans Henriksen ("64 år" i 1701) på strandsetet (Småge)Strømmen på Hitra. Han er bl.a. gift Holck i Åfjord, og kan tenkes å være en yngre bror eller halvbror av Mogens Henriksen.

 

Interessant nok har Mogens Henriksen ifølge skiftet på Grefsnes i 1697 etter Barbro Paulsd. sønnene Henrik og Nils og døtrene Margrethe og Ellen. Det er jo nettopp navnene til to av Henrik Mogensen Herdal / Rytter sine søstre.

 

Nevner også at Mogens Henriksen Grefsnes sin dattersønn, Mogens Jonsen Hjertøy, er g.m. Helvig Nilsd. (mine aner). De to døtrene deres heter Marta og Maria. Marta er nok kalt etter farmoren Margrethe (Mogensd. Grefsnes), så Maria har gjerne navn etter mormoren. Det passer svært godt med at Helvig er datter av kapellan Nils Pedersen og Maria Sørensd., helst på nærliggende Vikstrøm, som familien på Hjertøy har meget nære forbindelser med. (Maria Sørensd. gjengifter seg med handelsmann Anders Andorsen på Svellingen på Frøya. Hun har med kapellanen en eldste sønn Søren Nilssen Krumpen, som kan tyde på at hun ætter fra den jyske uradelsslekten Krumpen. En litt tenkellig far kan være kapellan Søren Anderssen Skaaning i Bjørnør.)

 

Svært interessant ang. Rytter er det at kapellan Nils Pedersen ifølge et skifte i Trondheim 1689 etter broren Ole Pedersen Leksa også har brødrene Nils Pedersen (en til) i Namdal, Erik Pedersen i Jemtland og Faste Pedersen (som ikke er identisk med den samtidige Faste Pedersen Skancke på Røros). Tydeligvis ætter da kapellanen fra Jemtland og kan tenkes å være av Herdal- og/eller Skancke-slekt. Særlig navnet Faste kan antyde forbindelser. (Jeg har lenge gjettet på at farfaren kan være lensmann Nils Pederson fra Skede på gården Sólvbacken i Oviken - med mor av Skancke-slekt. Han har i 1645 diverse sønner, bl.a. Peder Nilsson, som ikke nevnes videre der. Flytter kanskje enkelte av dem til Norge? Se Robelin: Skanke átten s.113.)

Endret av Odd Roar Aalborg
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for interessant innlegg, Odd Roar. Disse personene er spennende å grave i, kanskje kan det la seg gjøre å finne nye opplysninger som med sikkerhet knytter dem sammen.

 

Hvem Sjur Mogensen fra Herdal var får enn så lenge henge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.