Gå til innhold
Arkivverket
Litta

Transkribert, men ikke tilgjengelig i skannet form ?

Recommended Posts

Litta

Jeg har funnet et dødsfall i Årstad, Bergen 1954 og alle oplysninger er ført opp i den transkriberte utgaven. Siden jeg gjerne vil se originalteksten, ville jeg slå den opp, men får opp melding om at 'den etterspurte siden ikke er tilgjengelig pga. personvernhensyn'.

 

Hva er grunnen til dette ? Opplysningene er tilgjengelig, men likevel ikke :-)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Litta

Ja, det kjenner jeg til fra før :-)

 

Synes bare at det er motstridende at man kan lese informsjonen det ene stedet og ikke det andre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (Arkivverket)

Først må det understrekes at det er den enkelte opplysning i ei kirkebok som er taushetsbelagt, ikke kirkeboka som helhet. Men når taushetsbelagte opplysninger forekommer i ei kirkebok, må i praksis hele kirkeboka sperres for bruk (klausuleres) på en lesesal, fordi det ville være umulig å håndheve at lesesalsgjesten bare skulle se de ikke-taushetsbelagte opplysningene. I stedet kan en saksbehandler slå opp i kirkeboka og meddele publikum opplysninger som ikke er taushetsbelagte.

 

Digitalisering, i form av skanning og/eller transkribering, øker fleksibiliteten. I forbindelse med skanning kan vi, der kirkeboka er sperret for bruk på en lesesal, gi publikum tilgang til bilder av de oppslagene som vi vet ikke inneholder taushetsbelagt informasjon, eller som av andre årsaker ikke kan vises på internett. I forbindelse med transkribering kan vi utelate den typen opplysninger som er taushetsbelagt, eller som av andre årsaker ikke kan vises på internett.

 

I dette konkrete tilfellet, er det snakk om gravlagte. De aller fleste opplysninger som man finner i ei kirkebok om avdøde personer, er ikke sensitive og følgelig heller ikke taushetsbelagte. Et unntak er informasjon om dødsårsak, som i alle fall i spesifikke tilfeller kan vurderes å være taushetsbelagt informasjon, og i så fall normalt med 60 års sperrefrist.

 

Følgelig er det normalt uproblematisk å legge ut ei transkribert liste over gravlagte, der opplysningene er hentet fra ei kirkebok av nyere dato, så lenge informasjon om dødsårsak utelates.

 

Når det gjelder skanna kirkebøker, filtrerer vi derimot ikke informasjon på bilde- eller oppslagsnivå, dvs. at vi enten viser bildet eller ikke viser bildet. (Kun i en håndfull helt spesielle tilfeller har vi tatt ekstraarbeidet med å sladde bilder, og da hele kolonner eller hele linjer.) Ulike bestemmelser, bl.a. i Forskrift til offentleglova § 7, med henvisning til Personopplysningslovens § 2 nr. 8, medfører at også opplysninger som ikke er taushetsbelagte, ikke nødvendigvis kan legges ut på Internett. En konsekvens av dette, er at vi – av hensyn til opplysninger om dødsårsak – ikke legger ut skanna sider med gravlagte yngre enn 80 år.

 

Synes bare at det er motstridende at man kan lese informsjonen det ene stedet og ikke det andre.

 

Informasjonen på det ene og det andre stedet er altså ikke lik.

 

* * * * * *

 

PS: Fra 1938(?) skulle prestene slutte å føre dødsårsak i listene over gravlagte. Noen prester fortsatte likevel noen år framover. Dette skulle likevel innebære at vi kan vise skanna lister med gravlagte i mange kirkebøker fra siste halvdel av 1900-tallet, men det har ikke blitt truffet noen endelig beslutning om dette i Arkivverket så langt (kun mi vurdering). Årsaken til at problemstillinga ikke har blitt drøftet, er at vi i det nåværende visningsprogrammet må håndtere alle bilder som viser gravlagte, med samme "regel", altså 80 år. I det nye visningsprogrammet har vi mulighet til å håndtere bildene separat, dvs. at vi kan beholde 80 år, der det er nødvendig, men ellers åpne opp (eller velge andre begrensninger). Dette må vi komme tilbake til, og inntil videre gjelder altså 80 år for alle skanna lister med gravlagte.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Litta

Takk for god og fyllestgjørende forklaring, Kristian !

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.