Gå til innhold
Arkivverket
Oddbjørn Johannessen

Gisle Ivarson, n. 1721-1723 på Onestad i Treungen

Recommended Posts

Oddbjørn Johannessen

Treungen-bindet av Nissedal bygdesoge nevner en Gisle Ivarson som oppsitter på Onestad/Onstad i 1721 og 1723. Det blir antydet at han muligens kom utenbygds fra. Er det noen som kjenner til ham?

 

Jeg mistenker denne Gisle for å være far til min ane Tonje Gislesdatter Bergstøyl (f. ca. 1723) og Asborg Gislesdtatter. Tonje Gislesdatter ble gift med Lars Nilsen (ca. 1718-1791), antakelig fra Øverland i Treungen.  De havnet senere på plassen Hytta under Ås i Vegårshei.  Bergstøyl lå på dette tidspunktet under Onestad.  Kjell Åsen skriver følgende i Treungen-boka om Gisle (s. 519):

 

”Matrikkelkommisjonen 1723: Oppsiddertal 2. Prop. og bøxelr: Jørgen Hougsteul og Gisle Onnestad med hver 1/2 hud med bøxel over 1/2 t. til Treungen Kirche. (...) Opsidderis Nafne: Gisle Ivarson. Guri Bjørnsdtr.”.   Og videre: ”Onstad Søre, bnr. 1: Gisle Ivarson heitte oppsitjaren på dette bruket i 1721. Me reknar med at han var utabygding. Det er uvisst kor mykje av garden han åtte, men det må ha vore minst 3 setting. Han pantsette det til P. H. Brinks arvingar i 1721. Desse 3 settingane kom seinare i Karen Sal. Chr. Thommessens eige. Ho selde dette godset til Olav Torofson Årak og Eivind Eivindson Stordale i 1727 for 100 rd”.

 

Kjell Åsen nevner ingen Gisle (eller Gislesønner/-døtre) på Bergstøyl, men han omtaler en annen familie som ser ut til å ha bodd der fra midten av 1750-åra. Kan det likevel tenkes at Gisle Ivarson (med familie) har flyttet dit etter pantsettelse og salg av Onestad?

 

Den Asbor Gislesdtr., som er nevnt ovenfor var gift med Jens Trondsen Bergstøyl. Jens var imidlertid fra Felle, så det må vel ha vært Asborg som hadde Bergstøyl-tilknytningen. De døpte bl.a. sønnene Ola 27/12 1756 og Gisle 15/2 1760.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.