Gå til innhold
Arkivverket
Olav Rugholm

Tyding av kirkeboka

Recommended Posts

Olav Rugholm

Trenger hjelp til å tyde hva Ole Olsen døde av. Han er NR 6 på denne siden.

 

Kildeinformasjon: Nord-Trøndelag fylke, Halmøy (Flatanger) i Fosnes, Ministerialbok nr. 771A02 (1840-1869), Døde og begravede 1840, uten sidenr.

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20050503030737.jpghttp://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=2515&uid=ny&idx_side=-120

 

Mvh 

Olav Rugholm

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Tore S. Falch

Radesyge

 

Arkivverket har skrevet om sykdommen på denne siden:

 

Fra begynnelsen av 1700-tallet til midten av 1800-tallet ble svært mange nordmenn rammet av den såkalte radesyken, særlig på Sør- og Sørvestlandet. Ordet kommer av "rata/raten", som betyr dårlig, ond, ussel. De fleste med radesyke hadde ondartede sår på kroppen, knuter på armer og bein, innsynkning av neseroten, gjennombrudd av ganen, og nesens ytre deler kunne bli "oppspist" av sårdannelser.

De fleste med radesyke led som regel av gammel (tertiær) syfilis. Sykdommen var en smittsom, kronisk forløpende, ondartet og destruktiv sykdom. Ofte ble navnet på sykdommen også brukt på spedalskhet (lepra) og delvis skjørbuk og skabb. På den tida var man ikke så godt i stand til å skille disse og andre sykdommer fra hverandre, særlig når enkelte av symptomene lignet. Noen av dem som angivelig hadde radesyken, ville nok ha fått andre diagnoser i dag enn tertiær syfilis.

Sykdommen angrep alle aldre og var særlig utbredt på landsbygda. Man ble ikke bare smittet ved kjønnslig omgang. Når først ett familiemedlem var smittet, ble de andre også lett syke på grunn av dårlige hygieniske forhold.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Olav Rugholm

tusen takk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.