Gå til innhold
Arkivverket
Dag Thorsdalen

Niels Olsen Rodda eller Rolla (f. rundt 1717) fra Nelsagen. Hvem var han - og hvor kom han fra?

Recommended Posts

Dag Thorsdalen

I et manntall for Kongsberg Sølvverk fra 1771 omtales en Niels O. Baglia som født i Nelsagen, et stedsnavn som for meg er ukjent. De navn vi finner i den rubrikken der Nelsagen er innført er som regler navnet på byen, tettstedet, kirkesognet, prestegjeldet eller regionen der vedkommende var født.
 
Dette er ellers i kortform hva som er kjent om Niels fra denne og andre kilder:
 
1. Han oppgis videre i manntallet (som ikke er veldig nøyaktig når det gjelder alder) å være 54 år, altså født rundt 1717. Dette årstallet må derfor ikke leses som et absolutt årstall.
 
2. Patronymet hans er Olsen.
 
3. Navnet Baglia tok han fra en gård, Baklia, i Gransherad-Jondalen, ca. 2 mil vest for Kongsberg, der han var bruker noen år rundt 1760.
 
4. I 1765 omtales han som arbeidsmann i bygda.
 
5. Både før og delvis etter oppholdet i Baklia brukte han "Rodda eller Rolla" som etternavn. Begge disse to navnene skrives også med ø i noen av kildene - altså Rødda eller Rølla"
 
6. Han giftet seg i Gransherad i Telemark i 1748 med Ingebjørg Johannesdatter Folserås fra Gransherad. Ved bryllupet skrives Niels fra Bolkesjø i Gransherad. Om han har hatt arbeid der eller bare har vært losjerende, er ukjent. Det som er sikkert er at han ikke hadde noen tilknytning til noen av Bolkesjø-gårdene eller til Gransherad for øvrig.
 
7. Niels og Ingebjørg fikk disse barna: Kittil, Søve, 2 ganger Ole, Aslaug, Mari/Margit, Liv, Johannes og Nils.
 
 
Mitt spørsmål er derfor: Kjenner noen til hvor Nelsagen kan være og bakgrunnen til Niels Olsen Rodda eller Rolla?
 
 
En mulig ledetråd til slutt: Datteren Mari/Margit tar i 1832 utflytting fra Kongsberg til Sauherad i Telemark. Kan dette også være farens opphavssted og Nelsagen være en forvrenging av Nesherad?
 
 
På forhånd takk!
 
 
mvh Dag

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.