Jump to content
Arkivverket
Dag T. Hoelseth

Departements-Tidende

Recommended Posts

Dag T. Hoelseth
Ny artikkel på Slektshistoriewiki (http://www.slektshistoriewiki.no):
 
 
Departements-Tidende inneholdt offentlige meddelelser, foruten sirkulærer, rundskriv m.m., om for eksempel sivile, geistlige og militære inndelinger, ansettelser og avganger, embetsutnevnelser, ledige embeter, medaljetildelinger, opprettelser av offentlige departementeter og underliggende etater og kommisjoner, avgifter, legatbestyrelser, stipender, statsborgerrettsbevillinger, myndighetsoverføringer, m.m.
 
Statsborgerrettsbevillingene inneholder informasjon om hvor vedkommende var født og bosatt, og sammen med ansettelsene, avgangene og medaljetildelingene m.m., gir Departements-Tidende således mange genealogiske og personhistoriske detaljer som er av stor verdi for slektsforskere.
 
Kjenner man ikke til årstallet, vil det selvsagt være mer fornuftig å søke på Bokhylla.no ved å avgrense til Tidsskrifter, men jeg håper årgangsoversikten kan være til hjelp for andre. Kan ikke se at det er skrevet noe (dvs. selvstendig artikkel) om Departements-Tidende i andre leksika (bortsett fra det danske Departements-Tidende) foreløbig.
 
Jeg har ikke klart å identifisere to av redaksjonsmedlemmene (C. Möinichen og J. von der Lippe (tror det er J, ihvertfall), se artikkelen). Kanskje noen kan bistå?
 
DTH

 

Edited by Dag T. Hoelseth

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dag T. Hoelseth

#2: Tusen takk, dette var til stor hjelp. Da leste jeg initialen i Departements-Tidende for raskt, det var altså E og ikke C.

 

DTH

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dag T. Hoelseth

Jeg ser ellers at det er en morsom kobling mellom redaksjnsmedlemmene Grundt og Kyhn, ettersom førstnevnte giftet seg med en datter av sistnevnte. Tror det er flere forbindelser mellom redaksjonsmedlemmene, men jeg skrev ikke ned slike ting underveis. Det burde jeg jo ha gjort ...

 

DTH

Share this post


Link to post
Share on other sites
Grethe Flood

"Statsborgerrettsbevillingene inneholder informasjon om hvor vedkommende var født og bosatt, og sammen med ansettelsene, avgangene og medaljetildelingene m.m., gir Departements-Tidende således mange genealogiske og personhistoriske detaljer som er av stor verdi for slektsforskere."

 

På Digitalarkivet ligger et søkbart register over statsborgerskapsbevillinger basert på Departments-Tidende. Basen eller registeret ligger på "Søk i borgerskapsrulle". Jeg søkte på et tilfeldig navn: Johan* Anders*

 

http://digitalarkivet.arkivverket.no/gen/sok/13?fornavn=johan&etternavn=anders*&kjonn=&stilling_stand=&dato_borgerskap=&borgarskap=&fodselsdato=&fodselsaar=&fodestad=&omrade=&id=

 

Vær også oppmerksom på det finnes skannede registre/journaler til statsborgerskapssaker, men henvisning til navn, fødselsdato osv. og til nummeret på selve statsborgersaken. Det siste gjør at det er enklere å lete etter en sak i arkivet. 

 

Justisdepartementet, 3. politikontor P3

https://media.digitalarkivet.no/db/contents/73592

https://media.digitalarkivet.no/db/contents/73593

 

 

 

 

 

 

 

 

Edited by Grethe Flood

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dag T. Hoelseth

#5: Kjempeflott, dette var jeg ikke klar over. Skal føye til et avsnitt om dette ved leilighet. Uansett er det vel kjekt med en referanse til når bevillingen ble kunngjort. Tror også slike bevillinger ble publisert i blant annet Aftenposten, mener jeg har fått treff på slikt tidligere. Hvis ikke det var Kunngjøringstidende jeg tenker på.

 

DTH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.