Gå til innhold
Arkivverket
Kristin S. Aasen

Bevaring av gamle dokumenter

Recommended Posts

Kristin S. Aasen

Hei.

 

Jeg vet ikke om det er det rette forumet å rette spørsmålet til. Hvis det ikke er rett forum, så vennligst flytt til rett forum.

 

Det gjelder gamle papirer fra den andre verdenskrig. Jeg og mor er spurt om å bidra med dokumenter til et prosjekt. Papirene vi har er noe skrøpelige.

 

Hvordan kan vi best beskytte og oppbevare dem? Tenkte å kopiere dem også slik at vi har dobbelt sett like dokumenter. Har hørt om at sollys ikke er bra. Ikke fuktighet heller. Har hørt om romtemperatur.

Jeg har også hørt noe om syrefritt, men vil vite mer om det jeg lurer/spør om.

Endret av Kristin S. Aasen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristin S. Aasen

 

Hei.

 

Takk. Leste nå denne tråden. Der blir det nevnt syrefrie konvolutter, syrefrie papiromslag liggende i arkivesker. Kaldt innemiljø, ikke stuetemperatur. Har fått ordnet slik at jeg får snart i posten konvolutter for bevaring av gamle dokumenter.

Det er hyggelig hvis Riksarkivet kan svare på denne tråden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Seksjon for brukertjenester

Vi viser til spørsmålet ditt av 25.08.2016 og nytt innlegg av 26.08.2016. 

 

Det er definitivt en god ide at dere ikke låner ut originalene, men tar digitale kopier og låner ut disse i istedenfor. Papiret fra 2. verdenskrig er av dårlig kvalitet og inneholder mye ligning og sur cellulose. Det er derfor svært lyssensitivt og også sensitivt for endringer i luftfuktighet og temperatur.

 

For å beskytte originalene bør dere legge dem i omslag og eske av god kvalitet som tilfredsstiller ISO 9706, http://www.arkivprodukter.nohar gode Klug omslag og esker i ulike format. Disse eskene vil sørge for et godt mikroklima for papirene og også bidra til å nøytralisere syre og sure gasser fra/i papirene. Dokumentene bør helst ligge i esken og ikke stå, esken bør plasseres et sted i huset med mest mulig jevn temperatur og luftfuktighet dvs. ikke kjeller eller loft og  ikke i nærheten av et vindu.

 

Håper dette kan være til nytte. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristin S. Aasen

Hei.

 

Takk for svar. Det var fint å vite det fra noen som jobber med gamle dokumenter. Nyttig med lenken til arkivprodukter.no.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.