Jump to content
Arkivverket
Rune Thorstensen

Hva ble Møhlenprisbakken 1 benyttet til i 1934?

Recommended Posts

Rune Thorstensen

I listen over røysteføre ved kommunevalget i Bergen finner jeg Mons Nilsen f. 1904 der. Han er forhenværende smedlærling. Det ser ut til at nesten alle som befant seg på den adressen var forhenværende håndverkere/svenner.

 

 

Jeg vil gjerne vite hva slags institusjon dette var. Og er det mulig å få vite mer om Mons Nilsen's videre skjebne. Kan f.eks et folkeregisterkort gi noen opplysninger?

 

 

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=mt12011934&gardpostnr=4960&personpostnr=33452&merk=33452#ovre

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sven Hjortland
Fastings Minde

Fastings Minde, Møhlenprisbakken 1, tidligere lyststed anlagt og oppdyrket av forfatteren, kritikeren og politiaktoren Claus Fasting (1746–91) på en øde strekning av Sydneshaugen i slutten av 1780-årene. Et maleri av J. C. Dahl fra 1824 viser en toetasjes hovedbygning uten fløyer, men to sidebygninger er tegnet inn på et kart fra 1848. Eiendommen fikk sitt navn av kjøpmann Hans Hansen, som kjøpte huset og hagen etter Fastings død. Hans svigerinne Wenche von der Lippe overtok senere lyststedet, som i 1848 ble kjøpt av Johan Ernst Mowinckel. Lege Frants Th. Rosenberg ble eier av Fastings Minde 1865 og opprettet et mentalsykehus for 50 mannlige pasienter på eiendommen (senere utvidet til 120 plasser). Eiendommen ble overtatt av kommunen 1913, og sykehuset ble drevet kommunalt frem til 1957. En parsell av tomten i nord ble lagt ut som grunn til Sydneshaugen skole. En arkitektkonkurranse om universitetsutbygging på eiendommen ble utlyst under den første verdenskrig og vunnet av Egill Reimers. Den 12 m høye fjellknausen som hadde inngått i skansen Christiansberg ble sprengt vekk under utbyggingen, som kom til å omfatte hele det gamle lyststedet med unntak av hovedbygningen. En aksjon førte til at Kunsthistorisk institutt fikk overta huset 1968, og midler til å restaurere det (ark. Peter Helland-Hansen og Sverre Lied). Fra 1984 disponerte Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen bygningen, og senere har det huset fakultetssekretariatet for Det juridiske fakultet.

 

http://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/author/bergenbyleksikon/page/372

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.