Gå til innhold
Arkivverket
Rune Thorstensen

Hva ble Møhlenprisbakken 1 benyttet til i 1934?

Recommended Posts

Rune Thorstensen

I listen over røysteføre ved kommunevalget i Bergen finner jeg Mons Nilsen f. 1904 der. Han er forhenværende smedlærling. Det ser ut til at nesten alle som befant seg på den adressen var forhenværende håndverkere/svenner.

 

 

Jeg vil gjerne vite hva slags institusjon dette var. Og er det mulig å få vite mer om Mons Nilsen's videre skjebne. Kan f.eks et folkeregisterkort gi noen opplysninger?

 

 

http://gda.arkivverket.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=1&filnamn=mt12011934&gardpostnr=4960&personpostnr=33452&merk=33452#ovre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Sven Hjortland
Fastings Minde

Fastings Minde, Møhlenprisbakken 1, tidligere lyststed anlagt og oppdyrket av forfatteren, kritikeren og politiaktoren Claus Fasting (1746–91) på en øde strekning av Sydneshaugen i slutten av 1780-årene. Et maleri av J. C. Dahl fra 1824 viser en toetasjes hovedbygning uten fløyer, men to sidebygninger er tegnet inn på et kart fra 1848. Eiendommen fikk sitt navn av kjøpmann Hans Hansen, som kjøpte huset og hagen etter Fastings død. Hans svigerinne Wenche von der Lippe overtok senere lyststedet, som i 1848 ble kjøpt av Johan Ernst Mowinckel. Lege Frants Th. Rosenberg ble eier av Fastings Minde 1865 og opprettet et mentalsykehus for 50 mannlige pasienter på eiendommen (senere utvidet til 120 plasser). Eiendommen ble overtatt av kommunen 1913, og sykehuset ble drevet kommunalt frem til 1957. En parsell av tomten i nord ble lagt ut som grunn til Sydneshaugen skole. En arkitektkonkurranse om universitetsutbygging på eiendommen ble utlyst under den første verdenskrig og vunnet av Egill Reimers. Den 12 m høye fjellknausen som hadde inngått i skansen Christiansberg ble sprengt vekk under utbyggingen, som kom til å omfatte hele det gamle lyststedet med unntak av hovedbygningen. En aksjon førte til at Kunsthistorisk institutt fikk overta huset 1968, og midler til å restaurere det (ark. Peter Helland-Hansen og Sverre Lied). Fra 1984 disponerte Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen bygningen, og senere har det huset fakultetssekretariatet for Det juridiske fakultet.

 

http://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/author/bergenbyleksikon/page/372

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.