Gå til innhold
Arkivverket
Trygve Knudsen

Hvor kom sorenskriver Rochs aner fra (Danmark eller England?)

Recommended Posts

Trygve Knudsen

Har noen spørsmål angående denne mannen (sakset fra lokalhistoriewiki.no):

 

"Christian Christophersen Roch (født 1631, død 1708) var sorenskriver i Øvre Telemarken sorenskriveri. Han ble utnevnt til sorenskriver i Telemark i 1662. To år etter giftet han seg med Ædel (Adele) Tykesdatter. Seljordspresten Zacharias Skancke viet dem. Rock hadde i alt 15 barn. To døde små og tre var «uekte», men de andre ble til Rockerova, som Rochs etterkommere ble kalt. Når Roch kom til kirken med kone og barna Peter (1665), Ingebjørg (1666), Tykje (1668), Kristoffer (1668), Kristoffer (1670), Kristian (1671), Elisabeth Sofie (1672), Maren (1675), Gjertrud (1677), Mattias (1679) og Hilleborg (1685), brukte folk dette tilnavnet. Christian Roch hadde ord på seg for å for å være en vanskelig mann som utnyttet sin stilling til å slå under seg flere gårder. I de 46 årene som han bodde i Seljord, bodde han på Øverland, men eide bl.a. Øvre Klomset, Aase og Bjørge. Roch ble avsatt i 1683."

 

 

Har lest flere steder at man mener hans far, Christopher Roch, var fra Danmark (de kalte ham en "Jutlander") og hans mor var fra England - Charitie Discombe het hun, født i Bow (Nymet Tracey) i Devon i 1598.

 

Problemet er at jeg ikke finner spor av noen Christopher Roch født i Danmark på det tidspunket. Men på Familysearch finner jeg Christopher Roch f.1582 i nettopp Devon. Giftet seg med Charitie i Zeal Monachorum, Devon, 5.september 1625. Da er vel sjansen temmelig mye større for at dette er den riktige Christopher Roch? Noen som har litt mer "kjøtt på beinet" i denne saken? Så er spørsmålet - hvorfor kalte man ham "Jutlander"? Kan man ha ment "fra utlandet"?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.