Jump to content
Arkivverket

Skifte etter oberst Lucas (Jensen) Winther, død i Trondheim 11. jun 1772


Cecilie Simon

Recommended Posts

Cecilie Simon

En dødsannonse i ”Tronhiems allene kongelige privilegerede Adresse-Contoirs Efterretninger 1772.06.12” forteller at Hr oberste Winther døde i Trondheim 11. Jun 1772. Dette var trolig Lucas Jensen Winther. Hvis det ble skiftet etter ham, skulle dette være funnet i Trondheim by, skifteprotokoll nr. 19. Så vidt jeg forstår finnes ikke denne lenger, men det er en del skiftedokumenter fra denne perioden, slik at en del kan gjenskapes. Finnes det noen dokumenter i arkivet som forteller om det ble skiftet etter Lucas Winther, og hva det sto i skiftet?

Lucas testamenterte så vidt jeg forstår, ut fra notiser i samme avis, 500 rdl, til "Trondheim tugt= og berkhuus" efter "Reseript af 14 Augustii 1770", men han skal ha hatt barn i live. I følge Ovenstad hadde han bl.a sønnen Otto Fredrik Winther, som døde 1800 i Larvik. Otto giftet seg med tjenestejenten sin etter at de hadde fått 2 (3) barn utenfor ekteskap, og jeg lurer på om Lucas kan ha gjort ham arveløs.

 

Cecilie

Edited by Cecilie Simon
Link to post
Share on other sites
Finn Karlsen

I og med at han var oberst kan det være at skiftet ble behandlet av militæret og at skiftet kan finnes i militærarkivet.

 

Finn

Link to post
Share on other sites
Cecilie Simon

I og med at han var oberst kan det være at skiftet ble behandlet av militæret og at skiftet kan finnes i militærarkivet.

 

Finn

Takk skal du ha.

Hvor leter jeg etter skifter i militærarkivet?

 

Cecilie

Link to post
Share on other sites
Finn Karlsen

Militærarkivet er organisert på de forskjellige enhetene og noen av dem har skifteprotokoller. Du må bruke katalogene på Statsarkivet og lete etter hvor det finnes skifteprotokoller. Kan du finne ut hvor han tjenestegjorde, vil jo det hjelpe. Olai Ovenstads bøker om befalspersoner vil jo kunne være en god hjelp. Finnes på lesesalen. Norsk Slektshistorisk Forening har de også skannet på sine sider genealogi.no

 

Mvh

Finn

Link to post
Share on other sites
Cecilie Simon
Jeg ser av ”Tronhiems allene kongelige privilegerede Adresse-Contoirs Efterretninger” at det er skiftekommisjonen ”af Ersecutores Testamenti” Nordahl. Volqrts som proklamerer at hvis noen har krav i boet etter oberst Lucas Winther, må de melde fra innen 8 uker. Det tyder vel på at det ikke er et militært skifte?

 

Lucas Winther var pensjonist da han døde. I følge Ovenstad hadde han solgt sin sjefsregimentsstilling i Trondheimske nasjonale infanteriregiment i 1760, etter å ha innehatt stillingen en 3 års tid.   Cecilie

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
Solrun Hommedal

Hei

 

Vi har ikke funnet Lucas Winter i skifteregisteret for perioden ca 1771-1824. Vi har heller ikke funnet dokumentasjon om dette dødsfallet i skiftedokumentene i amtsarkivet. Vi har sett igjennom de to pakkene med skiftedokumenter fra 1772, men har ikke funnet ham der.

Vi kan derfor ikke se at det finnes dokumentasjon om et eventuelt skifte etter ham i verken byfogd eller amt. 

 

 

Med hilsen

Solrun Hommedal

Arkivverket

Trondheim

 
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.